2030-ra a világ lakosságának 10%-a bitcoint fog használni

A bitcoin úgy működik akárcsak az internet és a közösségi média: minél nagyobb mértékű az elfogadás, annál nagyobb ösztönzést éreznek az emberek, hogy csatlakozzanak – állítja a Blockware Intelligence.

Egy új jelentés szerint a bitcoin (BTC) elfogadása gyorsabban ütemben következhet be, mint a múltban a belső égésű motorral felszerelt autók és az elektromos áram elterjedése. A globális elfogadottság 2030-ra valószínűleg eléri a 10%-ot.

Június 8-i jelentésében a Blockware Intelligence azt írta, hogy kilenc korábbi technológia – köztük az autók, az elektromos áram, az okostelefonok, az internet és a közösségi média – történelmi elfogadási görbéinek vizsgálatával jutott erre a megállapításra, valamint a bitcoin 2009 óta tartó növekedési ütemét is figyelembe vette.

“Minden úttörő technológia hasonló exponenciális S-görbét követ, de […] az újabb hálózat alapú technológiák továbbra is sokkal gyorsabban kerülnek elfogadásra, mint ahogy azt a piac várja”.

A Blockware Intelligence a Blockware Solutions, egy bitcoin bányászattal és blokklánc infrastruktúrával foglalkozó vállalat kutatási ága. A szervezet úgy véli, hogy a jelenlegi makrokörnyezet és az internet állandó használata rendkívüli mértékben felgyorsítja a bitcoin adaptációját.

“A fogyasztók szempontjából a múltbeli technológiákat a kényelem/hatékonyság ösztönözték az elfogadásukra: az autó bevezetése lehetővé tette, hogy a lovas kocsik mellett száguldozzunk, a mobiltelefon bevezetése lehetővé tette, hogy vezetékes telefonvonalhoz kötöttség nélkül telefonáljunk” – magyarázza a jelentés.

A bitcoin esetében pedig a közvetlen pénzügyi ösztönzés segíti a minél hamarabbi elfogadást.

“Példának okáért, ha te lennél az egyetlen felhasználó a Twitteren, lenne-e bármilyen értéke? Nem lenne. A felhasználók teszik értékesebbé ezeket a technológiákat. Az általános tendencia egyértelmű; nagy a valószínűsége annak, hogy a bitcoin globális elfogadottsága a jövőben jelentősen növekedni fog, és így az ára is.”

A kriptopénzek elterjedése az elmúlt években gyorsan nőtt. A TripleA, egy globális kriptovaluta fizetési átjáró adatai szerint 2021-ben a világon már több mint 300 millió kriptovaluta felhasználó volt.

A Chainanalysis tavaly kimutatta, hogy a bitcoin és a kriptopénzek globális elfogadottsága 881%-kal ugrott meg 2020 júliusa és 2021 júniusa között. Áprilisban a Gemini kriptopénz-tőzsde által végzett felmérés megállapította, hogy a kriptopénzek elfogadása 2021-ben az egekbe szökött olyan országokban, mint India, Brazília és Hongkong, mivel a megkérdezett 20 ország válaszadóinak több mint fele azt állította, hogy 2021-ben lépett a kriptotérbe.