230 ezer bitcoinnal léphetett meg a OneCoin-alapító ‘kriptokirálynő’

A BehindMLM weboldala már elég régóta igyekszik az MLM-iparról hiteles információkat közölni, rávilágítani azokra a cégekre, amelyek tényleg csak az emberek lehúzására rendezkedtek be. Legfrissebb írásában a hírhedt OneCoin-alapító kriptokirálynőről, Ruja Ignatováról közölt a weboldal egy hosszabb elemzést. A Kriptovaluta Szövetség becslése szerint eltűnésekor a OneCoin alapítója 230 ezer bitcoinnal lépett meg. Ez a cikk írásának pillanatában több mint 3000 milliárd forintnak megfelelő összeget ér. Még 2019 végén, testvére, az ügyben szintén vádlott Konstantin Ignatov még arról tanúskodott, hogy ennek csak a felével menekült el a kriptokirálynő. A BehindMLM egyébként rendkívüli részletességel járt utána egy jelenleg zajló pernek, amelyet a Kriptovaluta Szövetség a onecoinico.io ellen indított még áprilisban.

Vajon hol lehet most a OneCoin-alapító kriptokirálynő?

Az illetékes bíróság a Brit Indiai-óceáni Terület legfelsőbb bírósága. Azaz egy brit tengerentúli terület legfelsőbb igazságügyi testülete. Ugye ez a terület Afrika és Indonézia között, az Indiai-óceánban található. A szövetséget egy amerikai ügyvéd képviseli. Ruja Ignatovát pedig az a két személy, akiknek teljeskörű meghatalmazást adott még eltűnésekor, 2017-ben. Egyikük Sheikh Saoud bin Sultan Al Qassimi, a másikuk pedig Mimoun Madani. Ők voltak azok is egyébként, akik még diplomáciai mentességet is intéztek a kriptokirálynőnek, így lehetővé téve a büntetlen és szabad utazását. A BehindMLM arra vonatkozóan is megosztott dokumentumokat, hogy Sheikh Saoud volt az, aki még 2015. október elsején 230 ezer bitcoinért megvásárolta a OneCoint és összes eszközét.

Ez egyébként a perben leírtak szerint a valaha volt legnagyobb BTC-tranzakciónak számít. És egyben Ignatovát a második legnagyobb bitcoin birtokossá is teszi. Saoudnak amúgy nem okoznak problémát a nagyobb összegek, hiszen ő a fia az Egyesült Arab Emírségek egyik leggazdagabb emberének, a United Arab Bank igazgatójának. Az alkuért kifizetett 230 ezer bitcoint Saoud négy darab pendrive-on adta át Ignatovának és ezzel ő lett az egyetlen részvényese és igazgatója is a OneCoin Limitednek. És amúgy ami igazán filmbe illővé teszi a történetet, az a kérdés, hogy hol lehet vajon most Ignatova.

A BehindMLM és egyéb weboldalak is két opciót valószínűsítenek: az egyik szerint Oroszországban rejtőzik, a másik szerint már meghalt. Illetve van egy harmadik opció is, eszerint az Egyesült Államokkal kiadatási egyezménnyel nem rendelkező Egyesült Arab Emírségek is jó helynek tűnik a rejtőzésre. Főleg ha az embernek van 230 ezer bitcoinja. Most tehát egy OneCoin-károsult képviseletében 53 millió euróért megy a per a OneCoin weboldal ellen. Amelynek tulajdonosa egyébként most már a fentebb bemutatott Saoud.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük