Egy befektetőcsoport 24,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint az elmúlt 2-3 hónapban

A Chainalysis elemzése szerint a bitcoin blokklánc publikus adataiból az olvasható ki, hogy szupergazdag befektetők egy kis csoportja hatalmas mennyiségű bitcoint vett az utóbbi pár hónapban. Philip Gradwell a Chainalysis vezető elemzője úgy véli, hogy a körülbelül 1000 nagybefektető összesen mintegy 24,5 milliárd dollár, azaz fejenként átlagosan 7,2 milliárd forint értékben vásárolt az érméből.

Az elemzés során Gradwell a blokklánc adatait használva vizsgálta, hogy az egyes szereplők milyen áron jutottak hozzá az érméhez, valamint, hogy azt esetleg már tovább is értékesítették-e, és ha igen mennyi idő elmúltával és milyen árfolyam mellett. Ezen elemzés során fedezte fel Gradwell a már említett befektetőket, akik az 54,500 dolláros árfolyam közelében vásároltak rövid idő alatt mintegy 450,000 darab bitcoint.

Forrás: Chainalysis

További kutatás során az is kiderült, hogy a felhasználók mindegyike 100 és 1000 közötti mennyiségű érmét tart a tárcáiban és szinte senki nem adta el az érméket egy hónapnál rövidebb időn belül, sőt sokan a mai napig feltételezhetően tartják azokat.

Természetesen attól, hogy a publikációban csoportként hivatkozik rájuk az illetők nem feltétlenül alkotnak semmilyen tényleges csoportot a valóságban, sőt nagy részük feltehetően nem is ismeri egymást, hiszen ők csak a kutatás szemszögéből minősülnek csoportnak.

Egy másik, de jóval kisebb vásárlási hullám is megfigyelhető volt az adatokban; Az 56,000 dolláros árfolyam környékén 1,3 milliárd dollár értékben vett bitcoint egyetlen entitás, vagy több személy, nagyon szorosan egymást követő tranzakciókon keresztül.

Gradwell véleménye szerint az ilyen nagymértékű, rövid idő alatt lejátszódó vásárlási hullámok támaszpontokat is előrejelezhetnek, és ő arra számított, hogy a bitcoin legközelebbi korrekciója 54,000 dollár környékén meg fog állni, mielőtt újra a trendet követve emelkedni kezdene.

Várakozásai azonban ez esetben nem jöttek be, hiszen a bitcoin egy gyanús tweet után (kérdőjelben hogy tényleg annak a hatására-e), illetve a mostanában sorozatosan érkező negatív hírek miatt meredeken zuhanni kezdett a hét elején a BTC, egészen 47,000 dollárig esve, és még mostanra sem tudott visszakapaszkodni 50,000 dollár fölé újra.