261 millióan rendelkeznek digitális jüan számlával a kínai jegybank szerint

A kínai központi bank digitális valutája mostanra 261 millió felhasználóval rendelkezik, állítja a kínai jegybank (PBoC). Ezenkívül 87.5 milliárd jüan (13,78 milliárd dollár) értékű tranzakciót bonyolítottak le a digitális jüannal, és már több mint 8 millió kereskedő fogadja el azt.

A digitális jüan növekvő népszerűségnek örvend

Zou Lan, a PBoC pénzügyi piacokért felelős vezetője egy sajtótájékoztatón beszélt Kína digitális valutájáról. A tisztségviselő szerint az e-CNY-nek 2021 végére 261 millió felhasználója volt. Hozzátette, hogy eddig 87,5 milliárd jüan értékű tranzakciót hajtottak végre a digitális valutával.

Az ország központi bankja az elmúlt két évben aktívan tesztelte a digitális valutáját Kína különböző városaiban. A bank emellett sorsolás útján digitális jüant oszt szét a lakosok között, hogy használják azt. Ezzel is segíteni szeretnék a projekt folyamatos tesztelését a lakosság körében.

A digitális jüantárca alkalmazása a letöltések száma alapján Kína egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált. Az applikáció e hónap elejétől vált elérhetővé az iOS és Android készülékeken egyaránt. A használatára azonban nem mindenki jogosult. Ezekre csak a kísérleti városok lakossága és a hamarosan rajtoló téli olimpia helyszínein élők regisztrálhatnak, és költhetik el digitális jüanjaikat. Az elfogadóhelyek közé tartozik Sencsen, Szucsou, Xiongan, Sanghaj, Chengtu, Hajnan, Csangsa, Hszian, Csingtao, Talien és a téli olimpiai játékok helyszínei, amelyeknek Peking ad otthont.