3 zöld kriptó, ami jobbá teszi a világot

Kétségtelen, hogy a kriptopénzekkel igen tetemes hozamra lehet szert tenni, azonban nem ez az egyetlen előnye a blokklánc-technológiának. Segítségével ugyanis lehetőség nyílik egyszerűen skálázható, mégis korrekt és decentralizált rendszereket üzemeltetni.

Ezen tulajdonságok pedig leginkább olyan területen tudnak érvényesülni, amilyen a környezetvédelem.

Éppen ezért mostani írásunkban 3 olyan kezdeményezést is ismertetünk, amelyek nem csak a tárcád vastagságát növelhetik, hanem egyúttal a világot is egy jobb hellyé teszik.

Energy Web (EWT)

A világ energiaellátása alapvető változáson megy keresztül, aminek során a megújuló energiaforrások egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Azonban az átállás ezekre az energiaforrásokra számos nagyvállalat számára egyáltalán nem könnyű feladat. Kezdve magával az áram beszerzésével, egészen a megfelelő hálózat kiépítéséig, számos akadály leküzdése szükséges ilyenkor.

energy-web-main

Erre a feladatra kínál megoldást az Energy Web.

A decentralizált hálózat segítségével egy egyszerűen használható piacteréhez csatlakozhatnak az energiaszolgáltatók és a vállalatok.

A tranzakciók a natív EWT tokenek segítségével valósulnak meg, így egyszerűen skálázható az Energy Web világa.

Az EWT a Gnosis mellékláncot használja, ezért a tranzakciók gyorsan, mégis alacsony díjak mellett valósulhatnak meg. A tokenek először 2020-ban váltak elérhetővé, majd az első sikerek után a mostani 2 dollárnál állapodot meg az árfolyam.

Az Energy Web nem érhető el a Binance-en keresztül, azonban az Uniswap Dexen, illetve a KuCoin Cexen könnyen el lehet végezni a vásárlást.

eTukTuk (TUK)

Nehéz lenne izgalmasabb Web3 projektet találni 2024-ben az eTukTuknál. Az eTukTuk lényegében egy új elektromos járműveket (EV) gyártó startup, ami egy különleges szemléletváltással meghódíthatja Ázsiát.

Szemben a hagyományos, sokszor a fejlődő országok lakóinak megfizethetetlen EV járművekkel, az eTukTuk alacsony áron elérhető háromkerekű riksákat forgalmaz.

Ezzel széles rétegek számára válik elérhetővé egy jármű, aminek nem csupán a fenntartása igényel minimális költségeket. Egyúttal a beszerzés is alacsony kiadások mellett oldható meg, továbbá elhanyagolható ökológiai lábnyommal kell számolni.

etuktuk-main

Arról nem is beszélve, hogy a natív TUK tokenekkel nem csupán a tuk tuk sofőrök, hanem a befektetők is jól járnak.

A készítők már a megjelenés előtt megállapodtak Srí Lanka kormányával, így itt lesznek elérhetők először a járművek. A 2024-re tervezett indulással továbbá 2000 töltőállomás is üzembe kerül, vagyis az eTukTuk valóban egy teljes infrastruktúrát tesz elérhetővé a lakosság számára.

A befektetők különböző módokon tudnak majd bevételhez jutni. Egyrészt amennyiben a TUK lekötésre kerül, úgy állandó passzív bevétel generálódik majd. Továbbá a weboldalon keresztül több játék is elérhető lesz, amikkel a legügyesebb játékosok további jutalmakat kaphatnak.

Végezetül amint a töltőállomások elérhetővé válnak, a sofőröktől érkező bevétel egy része a befektetőkhöz fog kerülni.

Vagyis nem csupán egy fontos ügyet támogatsz az eTukTuk segítségével, hanem még tetemes profitot is el tudsz érni.

A készítők már 5 éve dolgoznak az elektromos tuk tuk járműveken, amikről már több videó is elérhető YouTubeon és Twitteren keresztül.

Jelenleg az eTukTuk tokenek kizárólag a hivatalos, magyar nyelven is elérhető előértékesítési felületen keresztül lehet elérni. Bár még csak néhány napja indult el a gyűjtés, azonban mostanra közel 1 millió dollár gyűlt össze.

A célösszeg mindössze 5 millió dollár, ezért amennyiben felkeltette az érdeklődésed ez a zöld EV kriptó, mindenképpen érdemes néhány tokent beszerezni.

A vásárlásra számos kriptó mellett bankkártyával is lehetőséged van, ezért a csatlakozás másodpercek alatt elvégezhető.

Megnézem az eTukTuk oldalát

Ethereum

Minden bizonnyal nem szükséges bemutatni az Ethereumot. Az ETH hosszú évek óta “az altcoinok királya” egyáltalán nem véletlenül.

Az ETH legnagyobb erénye egyértelműen a proof of stake (PoS) protokoll használata. Bár kezdetben a hálózat a mára korszerűtlennek számító proof of work (PoW) protokollt használta, a fejlesztők hamar felismerték, hogy új alternatívát kell keresni a validálásra.

Erre elsősorban azért volt szükség, mivel a PoW elképesztő mennyiségű energiát igényel, továbbá a költséges bányászati eszközöket csak kevesek engedhetik meg maguknak.

A napokban megosztott felmérés szerint mostanra az Egyesült Államok energiafogyasztásának 2.3 százalékáért bitcoinbányászati cégek felelősek.

Mivel ez a rendszer teljes mértékben fenntarthatatlan, ezért a BTC-re ideális alternatíva lehet az Ethereum.

A PoS rendszere a PoW-nál 99 százalékkal kevesebb áramot igényel, továbbá a validáláshoz egyáltalán nincs szükség költséges eszközök beszerzéséhez. Vagyis az Ethereum nem csupán egy ideális zöld alternatíva a BTC-re, hanem egyúttal segít a kriptopénzek decentralizálásában is.

Szintén a hálózat előnyei között kell említeni, hogy az ETH csapata folyamatosan mutatja be az újabbnál újabb fejlesztéseket.

Legközelebb például a 2024 első negyedében jelenik majd meg a Cancun-Deneb névre keresztelt frissítés. Ebben elsősorban a skálázas, illetve a hálózat hatékonysága lesz fejlesztve.

Végezetül nem lehet arról sem megfeledkezni, hogy a BTC után a közeljövőben az ETH is megjelenhet ETF formában. Ezzel a bitcoinhoz hasonlóan, az Ethereum is elérhetővé válna lakossági befektetők széles rétege számára.

Jelenleg az ETH közel 300 milliárd dolláros mérettel rendelkezik, és bármilyen kriptotőzsdén beszerezhető.

Ez is érdekelhet:

**Figyelem! Fenti írásunk egy vendégtartalom, és nem minősül befektetési tanácsnak. A BitcoinBázis szerkesztősége nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját a kriptovaluta, CFD, token, kriptokaszinó, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj és játssz felelősségteljesen.**