40 év börtönt ért 20 tonna csempészett kokain

A napokban megszülettek az első ítéletek, a 2019-ben az MSC Gayane konténerszállító hajón talált 20 tonnányi, mintegy egymilliárd dollárnyi csempészett kokain ügyében. Az annak idején, hatalmas médiaszenzációvá váló ügy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb drogfogása volt a világon, az amerikai parti őrségnek pedig egyenesen történelmének legnagyobb felfedezett kábítószer szállítmánya. Összehasonlításképpen, a fedélzeten talált kokain értéke tízszer több volt, mint a 320 méter hosszú hajó, és az azon szállított 10,000 tonna „hagyományos” rakomány értéke együttvéve.

A történet főszereplője Bosko Markovic, a montenegrói szerencsevadász, aki még 2008-ban, a hazai silány gazdasági körülményeket hátrahagyva, elszegődött a Mediterranean Shipping Co.-hoz, mint egyszerű matróz, annak reményében, hogy hátha így sikerül neki egyről a kettőre jutnia.

Sikerült. Remek munkafegyelme, és jó munkavégzése miatt a következő 11 évben sorra halmozta az előléptetéseket, egészen az első tiszti pozícióig jutva (a kapitány helyettese, ezen felül már csak a kapitány van), amihez egészen szép, 108,000 dolláros (32 millió forint) éves fizetés is járt.

A nyomozást vezető Amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint azonban, úgy tűnik, hogy  Markovic nem elégedett meg a hazájában kereshető jövedelem tizenöt-hússzorosával és eldöntötte, hogy „alternatív” jövedelemforrások után néz.

A bűnügyi vizsgálat szerint Markovic először a hajó további három Montenegrói matrózával osztotta meg a tervét, akik szintén remek lehetőségnek találták “némi” csempészett kokain fedélzetre juttatását. A négy férfi ezután további négy különböző nemzetiségű matrózt is bevett a buliba, így a csapat már 8 fősre nőtt, vagyis a 22 fős személyzet harmada tudott a különleges rakományról.

Valahol szivárgott az információ

Markovic, és a bűncselekményben érintettek közül többen műholdas telefonnal, eldobható mobilokkal és egyéb kommunikációs eszközökkel tartották a kapcsolatot a rakományra a szárazföldön várakozó megrendelőkkel és a beszállítókkal is.

A kábítószert egy Dél-Amerikai út során, az éj leple alatt motorcsónakokkal hordták a hajóhoz. Sokat elárul, hogy a filmekből is ismert kézi rakodás helyett a hajó rakodódaruját kellett használniuk, olyan hatalmas mennyiségű és súlyú kábítószerről beszélünk.

Az amerikai partiőrség azonban fülest kapott, így érkezésekor azonnal tüzetesen átkutatták a hajót, amelyen hamar meg is találták a rekordmennyiségű kábítószert, hamis pecsétekkel lezárt konténerekbe rejtve.

Az eljárás során, mind a 8 tettestárs azonnal elismerte a bűnösségét. Markovic saját bevallása szerint 1 millió dollárt kapott volna, ha sikerrel célba juttatja a szállítmányt.

A most kiszivárgott információk szerint eddig 5 esetben született ítélet. A legsúlyosabb büntetést Markovic kapta, akit 7 év szabadságvesztésre ítéltek, míg a többi eddig elítélt tettestársa mind 5 év körüli időt kapott. Mivel a hátralévő vádlottak is hasonló ítéletre számíthatnak, így együttesen körülbelül 40-50 év börtönbüntetésről beszélhetünk.

A csempészett kokain méretéhez képest enyhe büntetéseket minden bizonnyal annak köszönhetik, hogy az elejétől fogva együttműködtek a hatóságokkal.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.