40 milliárd dollárt veszítettek egy nap alatt az orosz milliárdosok

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy teljeskörű inváziót indít Ukrajna ellen, többek között az orosz milliárdosokon is csattant az ostor, vagyonuk ugyanis drámai mértékben lezuhant, és kevesebb mint 24 óra alatt közel 40 milliárd dollárt veszítettek.

Pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi forgatókönyv a második világháború óta Európa egyik legsúlyosabb válságát hozhatja el. A kialakuló események javarészt azzal fenyegetnek, hogy az amerikai és brit szankciók miatt az egész térségben, különösen Oroszországban súlyosbodni fognak a piacot megviselő összeomlások. A háború költsége előbb-utóbb minden országot utolér, és a rengeteg emberi áldozat mellett a tőzsdék, de a kriptoszektor is megsínyli a fennálló helyzetet.

Nem áll jól az orosz milliárdosok szénája

Több milliárdos, köztük a legnagyobb helyi fémfeldolgozó, az NLMK Group tulajdonosa, Gennagyij Timcsenko is szankciókkal néz szembe Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt. A Bloomberg jelentése szerint a Lukoil, moszkvai központú nemzetközi energiavállalat elnöke, Vagit Alekperov vagyona egyetlen nap alatt több mint a harmadára zuhant. Alekszej Mordaszov milliárdos 4,2 milliárd dollárt, Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanin pedig 3 milliárd dollárt veszített nettó vagyonából a háború kitörésekor. Az orosz milliárdosok, Alekperov és Timcsenko együttes vagyona idén közel 10 milliárd dollárral csökkent, ami több mint 40%-os veszteséget jelent számukra.

A rubelben számolt MOEX tőzsdeindex több mint 33%-ot esett, így a tőzsde történelme ötödik legrosszabb időszakát éli. Minden idők legnagyobb tőzsdei összeomlása, az 1987-es fekete hétfő óta ez volt az első alkalom, hogy ilyen mértékű esés ért egy ekkora piaci kapitalizációval bíró indexet.

Mi a helyzet a kriptovalutákkal?

Ugyan a kriptoszektor sokszor a hagyományos pénzügyi piaccal ellenben mozog, a megdöbbentő hírek hallatán a kriptovaluták a tőzsdei indexekkel együtemben reagáltak.

Látjuk, ahogy a piacok az éjszakától kezdve egész nap zuhannak, és látjuk, ahogy a kriptó is ugyanígy reagál” – fűzte hozzá Doug Boneparth, pénzügyi tanácsadó.

A háború számos költsége közül a globális pénzügyi következmények is rányomják bélyegjüket a kialakulni látszó válságra. A szakértők jóslata szerint a piacok, többek között a kriptovaluta szektor is követni fogja a háború elhúzódását, és további ingadozásokra számíthatunk. Mivel pedig egyelőre semmi jele az események enyhülésének, számos elemző arra figyelmeztet, hogy a kriptovaluta befektetőknek további jelentős turbulenciákra kell felkészülniük.

Nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy az elsőnek tűnik

Miközben az invázió meggyengítette a kriptovalutákat, a hagyományosan elismert „menedékeszközök”, például az arany és az amerikai dollár értéke is megnőtt, aminek következtében a bitcoin könnyen elveszítheti „biztonságosnak vélt státuszát. De vajon szeretett kriptovalutánk önállósodik, és elválik a részvénypiactól, vagy továbbra is ugyanazt a pályát fogja követni? Nos, az idő majd eldönti, hogy a befektetők pusztán pánikba estek, vagy a forgatókönyv hatására valóban elveszítették hitüket a kriptovalutákban.

Érdemes ugyanakkor észben tartanunk a piaci elemzők tanácsait, akik szerint a legjobb, amit a befektetők most tehetnek, hogy higgadtak maradnak, és nem hoznak elhamarkodott döntéseket a piaci hullámvasút hatására. Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy a háborút követően az ukrán kirptotőzsdéken is megnőtt a forgalom, és miután az ukrán központi bank korlátozni kezdte a készpénzfelvételt az országban, egyre többen fordultak menedékként a kriptovaluták felé. Ami pedig az oroszokat illeti, mivel az Egyesült Államok és az európai országok egyre súlyosabb szankciókkal sújtják a helyi bankrendszert, bizony könnyen fennáll annak a lehetősége, hogy Oroszország lakossága átáll a Bitcoinra. Ráadásul, a szívszorító események és a piaci összeomlás ellenére, Mexikó is elfogadhatja a bitcoint fizetőeszközként, ami a szektorba vetett hitet tovább erősítheti.