4,5 milliárd dollárral nőtt a GameFi tokenek piaci kapitalizációja, lekörözte az AI kriptoszektort is

Őrületes a kereslet a GameFi tokenek iránt s az elmúlt hónap számottevő gyarapodásának köszönhetően a kriptopiac értéke elérte az 1,4 billió dollárt. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a kriptojátékok ágazata esett át a legnagyobb volumenű növekedésen. 

Az elmúlt 1 hét igazán termékeny volt a GameFi szektor számára, illetve kiderült, hogy az idei év során 4,5 milliárd dollárral emelkedett meg a piaci kapitalizáció mértéke. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag ezen tokenek piaci értéke 11,49 milliárd dollárra rúg.

Több efféle kriptoeszköz is két- vagy háromszámjegyű növekedést generált az utóbbi időben. A game finance-hez köthető kriptók olyan digitális eszközök, amelyeket a blokklánc alapú játékplatformok hasznosítanak. Számos funkcióval rendelkezhetnek, így játékbeli fizetőeszközként is használhatóak, de működtetési célzattal is alkalmazhatóak és szavazati jogot biztosíthatnak. Ezáltal a holderek képesek befolyást gyakorolni az adott játék fejlesztési munkálataira is.

Ugyanakkor, a GameFi tokenek együttes értéke az 1,4 billió dolláros kripto-ökoszisztéma mindössze 1%-át teszi ki, pontosabban 0,82%-át. A piaci kapitalizáció szempontjából a legnépszerűbb gaming token az ICP, a maga 1,9 milliárd dollárjával. Az ICP árfolyama az elmúlt héten 8,1%-kal erősödött az amerikai dollárral szemben.

Az Immutable x (IMX), a második legfelkapottabb GameFi érme, 57,7%-os fellendülést produkált, így piaci értéke átlépte az 1,35 milliárd dollárt. Emellett 4 olyan GameFi token is ismeretes, amely 7 nap leforgása alatt háromjegyű árfolyamnövekedést indukált. A Netvrk (NTVRK) 319%-kal, a Planet IX (IXT) 261%-kal, a SinVerse (SIN) 185%-kal és a Sipher (SIPHER) 109,1%-kal emelte meg korábbi vételárát. Továbbá, nem szabad megfeledkezni a Virtua Kolect (TVK) 86,3%-os és a SENATE (SENATE) 71,5%-os prosperálásáról sem.

Ezenkívül az Illuvium (ILV) is figyelemre méltó adatokat szolgáltatott, ugyanis 71,2%-ot nőtt 1 hét alatt. Mindezek ellenére negatív változások is akadtak – az Affyn (FYN) 28%-kal esett vissza, míg a Starlink (STARL) 11,1%-kal mérséklődött a dollár vonatkozásában.

Jóllehet, a metaverzum és a GameFi varázsa a mesterséges intelligencia szektorának előrenyomulása következtében jócskán megkopott, de a gaming tokenek még mindig értékesebbnek bizonyulnak az AI eszközökkel szemben. Az utóbbiak piaci kapitalizációja jelenleg 3,37 milliárd dollár.

Mielőtt azonban minden vagyonunkat befektetnénk különféle tokenekbe, ajánlatos némi utánajárást végezni és szemügyre venni a kardinális mutatókat.