5 ICO átverés, ami 100 millió dollárral hagyta az útszélén a befektetőket

Nem minden ICO végződik pozitívan. Az alábbi 5 ICO átverés több, mint 100 millió dollárral károsította meg a résztvevő befektetőket.

Top 5 ICO átverés

Az elmúlt két évben hihetetlen gyorsasággal futottak fel az ICO-k a kriptopénz piacon. Ha csak a befektetési adatokat nézzük, akkor már több, mint 8,3 milliárd dollár vándorolt a szektorba a második negyedévben. Azonban az ICO-k és token kibocsátások nagy százaléka eredménytelenül zárul, a projekt nem lesz kész időben vagy nem úgy ahogy azt ígérték. De van ennél rosszabb is: amikor az egész ICO átverés.

A Diar blokklánc kutatással és elemzéssel foglalkozó cég most összeszedte a legnagyobb ICO átveréseket az elmúlt évekből.

1) AC Chain, Puyin és BioLifeChain – $60m

A Shenzen Puyin blokklánc vállalat kínai cég a felelős az ügyben érintett 60 millió dollár eltűnése kapcsán. A cég három projekten keresztül gyűjtött forrást az AC Chain, a Puyin és a BioLifeChain ICO-kon keresztül. Összesen 3000 befektetőt sikerült átverni a digitalizált eszközök blokkláncának ígéretével

Ezek közül azonban egyik sem valósult meg, egyszerűen leléptek a befektetők pénzével. A kínai rendőrség végül 6 gyanúsított ellen emelt vádat, de a megkárosított befektetők végül nem kapták vissza az elveszett megtakarításaikat.

2) Cryptokami – $12m

A Cryptokami ígérete szerint egy harmadik generációs blokklánc infrastruktúrát hozott volna majd létre a nemzetközi fizetéslebonyolítás fejlesztésére. Ironikusan éppen a csalásokat szerették volna visszaszorítani a kriptopénz iparágban.

Ezzel szemben azonban a forrást összegyűjtötték, majd az oldal leállt és azóta sem hallani semmit a csapatról.

3) NVO – $8m

Az egyik legfrissebb ICO átverés, a NVO ICO-ja a hónap elején még azzal hirdette magát, hogy moduláris decentralizált kriptopénz  kereskedési platformot fog létrehozni, melyen sokfajta eszközzel lehet blokkláncok között kerekedni.

Ehelyett március óta nem történt fejlesztés az oldalon és leléptek 3000 bitcoinnal, mely közel 8 millió dollárt ér.

4) LoopX – $4.5m

A LoopX befektetési platformja azt ígérte a projekt támogatóinak, hogy a saját kereskedési algoritmusuk segítségével megtöbbszörözik majd a befektetéseket.

Azóta a LoopX weboldala azonban nem működik, lekapcsolták a közösségi média felületeket, azaz se Facebookon, se Telegrammon nem elérhető senki a projekttől. Így a befektetők több, mint 4 millió dollárja is feltehetően köddé vált.

5) Block Broker – $3m

A Block Broker ígérete szintén ironikusan hangzik így a jelenből visszanézve. A projekt ugyanis pont azért jött létre, hogy 100%-ig biztonságos befektetési környezetet hozzon létre az ICO átverés kiküszöbölésével. Több ICO értékelő is 5 csillagosra értékelte a gondolatot.

Azonban a Block Broker álmai akkor foszlottak szerte szét, amikor a CEO profil képéről kiderült, valójában nem is az, akit ábrázol. A befektetőket 3 millió dollárral károsították meg.

Mi a tanulság?

Amíg az ICO-k kívül esnek minden szabályozás alól, addig sajnos előfordulhatnak még hasonló átverések. Egy token kibocsátást követően ugyanis nincs semmilyen jogi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az ígért terméket és szolgáltatást ténylegesen meg is valósítják a kibocsátók.

Itt pedig egy kiábrándító táblázat a legnagyobb összegeket gyűjtő ICO-król és hogy jelenleg a natív tokenjeik mennyit vesztettek értékükből

Nagyon körültekintően szükséges eljárni egy ICO befektetés kapcsán, erről bővebben írtunk már ebben a cikkünkben. Vannak könnyebben észrevehető jelek, mint például a lopott képek, hamis dolgozói profilok és plagizált fehér könyvek. Mégis sokan esnek az ICO átverések csapdájában.

Éppen ezért fontos, hogy sose fektessünk be többet, mint amilyen összegről amúgyis le tudnánk mondani. Ha pedig valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem igaz – ezt nem árt észben tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük