Így kereshetsz pénzt kriptovalutákkal a legegyszerűbben

A kriptovalutákat ma már a világ legnépszerűbb befektetési eszközei közé sorolhatjuk, és a folyamatosan bővülő kriptopiacnak köszönhetően tovább nő azok száma, akik érdeklődnek a digitális eszközök iránt. Azonban, ha valaki még új a kriptók világában, annak nehéz lehet elképzelni, hogy a hagyományos „olcsón megveszem, drágán eladom” módszeren kívül hogyan lehet pénzt keresni ezekkel az eszközökkel. A következőkben néhány olyan lehetőségről lesz szó, amelyek bárki számára elérhetőek, és amelyekkel viszonylag könnyen, akár passzív módon is lehet pénzt keresni.

Spekuláció

Ez talán a legelterjedtebb módja annak, hogy kriptovalutákkal keressünk pénzt. A spekuláció lényege, hogy megvásároljuk az adott eszközt egy bizonyos áron, majd, ha megemelkedik az árfolyama, akkor eladjuk.

Azonban nem könnyű kiválasztani azt a kriptót, amely profitot fog hozni a közeljövőben. Lehet ez egy valódi hasznossággal rendelkező projekt, vagy egy mémcoin, proof-of-stake vagy épp proof-of-work mechanizmuson alapuló token, a lista szinte végtelen. Annyira sokféle eszköz van az iparágban, hogy a megfelelő kiválasztásához némi ítélőképességre és kutatásra van szükség.

Kriptobányászat

A bányászat nagyon fontos tevékenység a kriptoszektorban, mivel ez az a folyamat, amelynek során új tokenek kerülnek az ökoszisztémába. A bányászatból való pénzkeresés lényegében egy új token bányászatát és eladását jelenti.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a bányászat gyakran nagyon drága vállalkozás, főként a magas áramköltségek miatt. Emellett gyakran speciális hardvert vagy szoftvert igényel az energiaköltségeken felül. Ennek ellenére, ha a bányászat mellett döntesz, akkor lehetőséged van csatlakozni egy bányász poolhoz, hogy megoszd a költségeket másokkal.

Staking

A stakinget csak azoknál a kriptopénzeknél tudjuk alkalmazni, amelyek proof-of-stake konszenzusos mechanizmuson alapulnak – ilyen például az Ethereum is. Lényegében azt jelenti, hogy a tokenjeid egy részét egy bizonyos időre lekötöd a hálózaton, cserébe pedig kamatot kapsz.

A staking a jövedelem passzív formája (kivéve, ha úgy döntesz, hogy hálózati validátor leszel), és jó lehetőség a kockázatkerülő befektetők számára. Számos kriptotőzsde és kriptotárca kínálja a staking lehetőségét, és ezeket gyakran érdemes is kihasználni.

Nyereményjátékok

A kriptoipar odáig fejlődött, hogy már kriptovalutákat is lehet szerezni nyereményjátékokkal. A hagyományos játékokhoz hasonlóan itt is felteszel egy bizonyos összeget, és ha kisorsolnak, digitális eszközt nyerhetsz.

Létezik veszteségmentes nyereményjáték is. Ez összegyűjti a felhasználók pénzét, stakinggel pedig kamatot szerez. A nyertes visszakapja az eredeti tétjét, illetve megkapja a kamatot is. Azok, akik nem nyertek, visszakapják az eredeti tétjüket, vagyis a játékosok számára nincs kockázat.

Kölcsönzés

Akárcsak a fiat valuták esetében, itt is megvan annak lehetősége, hogy valaki kriptovalutát kérjen kölcsön. Ha kriptón keresztül próbálsz pénzt keresni, bármikor regisztrálhatsz különböző kriptohitelezési platformokra, és kölcsönadhatod a tokenjeidet másoknak. Cserébe kamatot számíthatsz fel.

Bár ez nem egészen olyan passzív jövedelem, mint a staking, lehetővé teszi, hogy pénzt keress azokból a tokenekből, amelyek már a birtokodban vannak. Minél többször adsz kölcsön, idővel annál jobb hírnevet szerzel ezeken a platformokon, később pedig akár teljes munkaidős állásként is foglalkozhatsz kriptohitelezéssel.

Tesztelés

Folyamatosan indulnak új blokklánc-alapú projektek, és nem mindegyik tökéletes. Ezeknek a projekteknek a fejlesztői tisztában vannak azzal, hogy lehetnek hibák és egyéb problémák, amelyek javításra szorulhatnak. Itt jön képbe a tesztelés.

Ezek a projektek általában pénzjutalmat ajánlanak fel annak, aki hibákat talál a rendszerben és jelenti azokat. A projekttől függően ez több száz vagy akár több ezer dollár is lehet, ezzel pedig mellékes jövedelemre tehetsz szert.