Kriptopénz kölcsönzés

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A bitcoin és egyéb kriptopénzek megjelenésével egy új fajta pénzügyi szolgáltatás is napvilágot látott- a kriptopénz kölcsönzés. A kriptopénz kölcsönzés, vagy P2P (peer to peer) kölcsönzés egy remek lehetőséget nyújt, ha van egy jó ötleted, de nincs elég tőkéd a megvalósítására, vagy ha valamilyen adósságot szeretnél törleszteni, esetleg vásárolnál valamit.

A bitcoin kölcsönzésnek rengeteg fóruma létezik. Vannak külön erre szakosodott weboldalak, léteznek pénzváltó oldalak, akik valamilyen formában a kölcsönzési lehetőséget is beintegrálták az oldalukba, illetve természetesen történnek ismeretségen, személyes bizalmon alapuló kölcsönök is. A kriptopénz kölcsönzés mellett, és ellen is sok érvet lehetne felsorolni. Fő előnye az, ami egyben a hátránya is, hogy a kölcsönzési folyamatból kihagyjuk a bankot. Így a hitel elbírálási folyamat gyors és olcsó lehet, ráadásul jóval kedvezőbb kamatfeltételekkel is nyélbe üthetünk egy üzletet, mint a hagyományos módon. Ugyanakkor (főleg hitelezőként) nagyon körültekintően kell eljárnunk, mert ezen a területen nagyon nagy az átverés veszélye.

The King of the CryptoBlock. Kredit © Behance

A P2P kölcsönzés előnyei

  • Nincs szükségünk bankszámlára. Elég hozzá egy bitcoin pénztárca. Hát nem fantasztikus? Nincs kezelési költség, nincsenek rejtett költségek. A bitcoin pénztárcádhoz csak te férhetsz hozzá. Ennek lehet(ne) egy másik nagy előnye is. Mi itt Magyarországon természetesnek vesszük, hogy van bankszámlánk. Viszont a világ elmaradottabb régióiban az emberek egy jelentős részének egyáltalán nincs, így teljesen ki is zárják magukat a pénzügyi szolgáltatások világából.
  • A hitelfelvételhez nincs szükség bankra. A bitcoin kölcsönzéshez csak internetkapcsolatra van szükséged. Persze itt is az a helyzet, mint az előző pontban, hogy a világ elmaradottabb részein – Afrikában, Ázsia egyes részein, Dél-Amerikában – nincs eléggé kiépítve az internet szolgáltatás, de várhatólag itt is egyre szélesebb rétegek csatlakozhatnak majd a világhálóra a jövőben.
  • Alacsonyabb költségek. A pénzintézetek általában hatalmas üvegpalotákat építenek maguknak, ahol bankárok, pénzügyi elemzők, banki ügyintézők, biztonsági őrök, takarító személyzet stb. dolgozik. Méregdrága technikai felszerelésekre és infrastruktúrára van szükségük, és ezt karban is kell tartani. És ez sokba kerül, de ez nekik nem probléma hiszen az ügyfeleket mindenféle indokokkal megsarcolják mindenért. Ezzel szemben egy bitcoin hitelszolgáltató költségei eltörpülnek, így olcsóbb lehet a szolgáltatás is.
  • Az olyan elmaradottabb régiókban, ahol csak kevés pénzügyi szolgáltató van, azok monopol helyzetüket kihasználva nagyon magas kamatlábakat szabhatnak meg, hiszen nincs versenytársuk. A bitcoin hitelek piaca viszont globális, így a kamatlábak is a globális piaci viszonyokhoz igazodnak.
  • Emellett ott van a bitcoin, és a többi kriptopénz használatának előnye, úgy általában a “kézzel fogható” pénzzel szemben. Gyors átutalások, nagyobb fokú anonimitás, alacsony tranzakciós költségek.

A P2P kölcsönzés hátrányai

   • A bitcoin még nem elég széleskörűen elfogadott. Tegyük fel, hogy kapok valakitől bitcoin kölcsönt ahhoz, hogy felépítsek belőle egy saját vállalkozást. Ez elméletileg kivitelezhető lehetne, gyakorlatilag viszont nagyon nehéz volna. Mindent meg tudok venni bitcoinért ami a vállalkozásom számára szükséges? Nem, ez az idő azért még nem jött el.
   • A másik oldalon pedig, míg a vállalkozást bitcoin segítségével építettük fel, a bevétel valószínűleg mégis csak hagyományos pénznemben fog bevételt szerezni. A bitcoin egyre szélesebb körökben válik ismertté, de ma még az emberek legnagyobb százaléka a hagyományos fizetési módokat ismeri, így azokat részesíti előnyben. Emiatt ahhoz, hogy törleszteni tudjuk a bitcoin adósságunkat, a bevételünket rendszeresen át kell váltanunk bitcoinra. Ennek pedig költségei vannak.
   • Hitelezőként elég rizikós. Gondoljunk bele, hogy kölcsön adunk valakinek némi bitcoint, akit még csak nem is ismerünk. Aztán ez a valaki egyszerűen csak eltűnik, és soha nem látjuk viszont a pénzünket. Hogyan fogjuk elmagyarázni a rendőrségen, hogy valaki ellopta a bitcoinunkat? Hogyan fogjuk bizonyítani? Azért ez elég macerásnak tűnik, igaz?
   • Instabil árfolyam: A bitcoin ma szárnyal, az értéke 1000 USD, vagyis 300.000 Ft körül mozog. Viszont ez az érték egyáltalán nem mondható stabilnak. Rendszeresen előfordul, hogy ha az árfolyam elér egy kívánatos szintet, egy nagybefektető úgy érzi, hogy elég pénzt csinált, nem kockáztat tovább, és kiszáll. Vagy hogy bezár egy-egy nagyobb kriptopénzváltó oldal, vagy bányásztársaság. Az árfolyam egyik napról a másikra 10%-ot, vagy akár többet is ingadozhat. És hát lássuk be, elég húzós úgy felvenni mondjuk 100 Bitcoin hitelt, hogy az a felvétel idején 30 millió forintot ért, de pár hónap múlva érhet kétszer annyit is.

Hol kölcsönözhetünk kriptopénzt?

Fórumokon

Például a bitcointalkon. A bitcointalk messze a legnépszerűbb fórum a bitcoin világban. A fórumban sok szálon folyik a beszélgetés, és a kölcsönzésnek is szántak egy szálat. Azért jó ha résen vagyunk, elég sok a gyanús “hirdetés”. Arra mindenképpen számítsunk, hogy ha kölcsönt akarunk kérni, akkor adnunk kell valami biztosítékot (collateral-t, ahogy itt nevezik). A biztosítéknak valami olyannak kell lennie, ami ellensúlyozza a kért összeget. Például kisebb összegű kölcsönöknél (pár millió satoshi) gyakori próbálkozás kölcsönadni a steam fiókot, vagy valamelyik bitcoin casino fiók felhasználónevét és jelszavát. Nagyobb összegeknél már személy azonosításra alkalmas okmányok másolatát is kérhetnek tőled. Így persze elveszíted anonimitásodat, tehát érdemes mérlegelni. Ha magasabb szintű bitcointalk felhasználó vagy (mondjuk legendary) és pozitívban van a “bizalom” pontod, akkor talán könnyebben is kaphatsz kölcsön. Ha esetleg te adnál kölcsön másoknak bitcoint némi haszon reményében, azért légy résen. Ne bízz meg senkiben feltétel nélkül, és kérj megfelelő biztosítékot!

Kriptopénz kölcsönzés pénzváltó oldalakon

kriptopénz kölcsönzés a Poloniex oldalonEgyes kriptopénz váltó oldalak kölcsönzési funkciót is integráltak az oldalukba. Ilyen például a poloniex, ami alapvetően egy kriptopénzváltó és tőzsdei oldal. Személyes kedvencem. Korábban a cryptsy árnyékában élt, de annak bedőlése óta az egyik vezető pénzváltóvá nőtte ki magát. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy sokat fejlesztettek a felhasználói interfészen, és a biztonságon is. Valamint most már a kölcsönzés is bekerült a repertoárba. Az oldalon a legnépszerűbb kriptopénz kölcsönzés mellett kereskedhetünk is. A kiégett, alacsony volumennel kereskedett pénzeket egy idő után kiveszik a listából. A kölcsönöket az oldalra regisztrált felhasználók ajánlhatják fel, illetve kérhetik egymástól. Így a kölcsönözhető összegeket, a kamatokat, és az időtávot is ők határozzák meg. A poloniex nem egy kimondottan kölcsönökre szakosodott oldal, de ha megbízható helyet keresünk, akkor mindenképp érdemes megnézni az ajánlatokat.

Kölcsönzésre szakosodott oldalakon

Ilyen például a BTCJam egy kimondottan P2P kölcsönzésre szakosodott oldal. Az oldalra való regisztrációkor ki kell választanunk, hogy milyen célra szeretnénk kölcsönt felvenni. Itt elég sok kategória közül választhatunk, van itt minden, úgy mint bányászás, vakáció, autóvásárlás, egészségügyi kiadások, és még sok egyéb. És ha a mi esetünk egyik kategóriába sem esik bele, még mindig választhatjuk az “egyebek” kategóriát. A kategória után meg kell adnunk a felvenni kívánt hitel pénznemét (mert nem csak bitcoint lehet) és összegét, valamint hogy mennyi időre lenne szükségünk a kölcsönre. Ezek után azért kell egy rendes regisztráció is, email cím + jelszóval. A belépés után már böngészhetjük is a rendelkezésre álló hiteleket, sajnos azonban így még senki nem fog nekünk adni, ami érthető is. Semmilyen személyes adatunkat nem adtuk meg, miért is bízna bennünk bárki? Minél több személyes adatot adunk meg magunkról, annál jobb lesz a “hírünk”, és annál jobb hiteleket kaphatunk.

A kriptopénz kölcsönzés véleményem szerint ma még nem teljesen forrta ki magát. A hagyományos, banki kölcsönökkel szemben sok előnye van, legalábbis elméletben. A gyakorlatban viszont komolyabb összegű kölcsönök felvétele során nem nagyon tudunk az anonimitás mezején maradni. Ebben segítségünkre lehetnek harmadik félként a kölcsönzésre szakosodott oldalak, de ez is csak félmegoldás. Azért mindenképp érdemes lehet a bitcoin hitelek háza táján szétnézni, hiszen a fent leírt előnyök miatt a kamatok mindenképp olcsóbbak lehetnek, így a hagyományos hitelekhez képest kedvezőbb feltételekkel juthatunk pénzhez.

Richard

"Wanna go back to 2008"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.