625 millió dollárt vesztett a Bitmain hardvergyártó 2019 első két hónapjában

A Bitmain kínai ASIC bányászhardver gyártó és bányász 625 millió dolláros veszteséget halmozott fel az év első két hónapjában.

Több száz millió USD-vel szegényebb

A QQ-n megjelent hír szerint a 625 milliós mínuszt januárban egy 345 milliós, míg februárban 280 milliós buktából sikerült összehozni. A hatalmas veszteség fő oka, hogy:

A vállalat csak veszteséggel tudott megszabadulni a 2018-ban a gyenge kereslet miatt felhalmozódott 16 nanométeres kifutó ASIC bányászaitól.

A Bitmain legújabb ASIC hardverei már 7 nanométeres chipekkel kerülnek forgalomba, ami a vállalat fő nyereségtermelő modelljeivé fog válni.

A bruttó haszonkulcs áprilisra már javult köszönhetően a fent említett 7 nm-es ASIC-oknak. Az emelkedésnek indult árfolyamok és az április 9-én bejelentett S17-es felfutása egyelőre kompenzálni fogja a veszteségeket.

A Bitmain vezetősége közben még mindig nem tett le azon tervéről, hogy tőzsdére vigye a vállalatot. A múlt évi hírek szerint erre Hongkongban kerülhetett volna sor, ahol mintegy 3 milliárd dollárnyi tőkét begyűjteni. Azóta kijózanodott a vezetőség és egy Egyesült Államokban tervezett IPO keretében 300 és 500 millió dollár között terveznek gyűjteni.

Egy meg nem erősített jelentés szerint hasonló tőkeszerzési lépésre készül a Canaan Creative is, ami a Bitmain egyik legfőbb riválisa.