6,5 millió dollár bírságot kapott a Coinbase kereskedési visszásságok miatt

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) 6,5 millió dollárra bírságolta meg az USA legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjének számító Coinbase-t. A bírság a cég kereskedési platformjának hiányosságai miatt került kiszabásra. A friss közleményben nem esik szó még azokról a vizsgálatokról, amelyek az Ethereum és a Bitcoin Cash kereskedéséhez kapcsolódnak. A CFTC pénteken jelentette be, hogy 6,5 millió dollárnyi bírságot kapott a Coinbase, amelyet a cég el is fogadott olyan panaszok miatt, amelyek még a GDAX kereskedési platformhoz kötődődtek 2015 és 2018 között.

Komoly bírságot kapott a Coinbase

A GDAX-ot ma már Coinbase Pro néven ismerjük és ez szolgálja ki a kereskedőket, befektetőket. A felügyelet szerint a GDAX platform folyamatosan félrevezető, hamis vagy helytelen adatokat közölt a digitális eszközökre vonatkozóan. Ennél súlyosabb állítás a CFTC részéről, hogy a Coinbase állítólag mesterségesen generált árfelhajtó hatást. Ezt úgy érte el, hogy a Hedger és Replicator névre hallgató szoftverei egymással kereskedtek, ezzel járultak hozzá az árak és a volumen befolyásolásához. Ma már ilyen nincs, hiszen minden kereskedelmi tranzakció egy harmadik féllel kerül lebonyolításra. Emellett a felügyelet szerint a Coinbase egyik egykori dolgozója illegális kereskedelmi tevékenységet is folytatott. Egyszerre tett vételi és eladási megbízásokat Litecoin/Bitcoin párra a GDAX-on, amelyek aztán pontosan egymással kerültek kielégítésre.

A Decrypt oldalán arról írnak, hogy az időpont és a litecoin érintettsége okán valószínűleg Charlie Lee lehetett ez a dolgozó. Ő volt az, aki sokat tett azért, hogy a litecoin is felkerüljön a Coinbase platformjára.

Fontos egyébként a mostani bírság kapcsán megemlíteni, hogy a CFTC és a Coinbase közötti egyezség azt is jelenti, hogy a cég nem ismer be és nem is cáfol semmit. Tehát kifizetik a bírságot és ezért cserébe nem folytatnak ezekben az ügyekben tovább nyomozást. Viszont messze még a vége, hiszen a CFTC tovább vizsgálódik egy Ethereum flash crash ügye miatt és azt is vizsgálják, hogy listázta a Bitcoin Casht a tőzsde. A cikk végén meg kell említeni még egy érdekességet a CFTC közleményével kapcsolatban. A dokumentum tartalmazott ugyanis egy nyilatkozatot is Dawn Stump igazgatótól. Ebben több minden mellett arról is ír, hogy bár a Coinbase tevékenysége illegális piaci manipulációnak számít, nem biztos benne, hogy a CFTC-nek lenne fennhatósága a Coinbase felett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük