7500 tárcában összpontosul az összes ETH 80%-a

Egy új jelentés szerint erősen kétségbe vonható az Ethereum hálózat decentralizáltsága.

Az “Entering the Ethereum: Long-Term Value Potential and Analysis” jelentést a Delphi Digital készítette és az Ethereum hálózat múltját, jelenét és jövőjét igyekszik feltérképezni. Az utóbbit a Serenity (azaz, az Ethereum 2.0) frissítésig követi erősen fókuszálva az ETH és a hálózat fejlődése során fellépő potenciális sebezhetőségekre. Itt van pár fontosabb meglátás:

Hard forkok és áresések

Az ether ára átlagosan 19 százalékot esett az elmúlt 5 hard forkot követő periódusban. Ugyanakkor a Byzantium fork során az ár csupán 1%-ot esett. Ezt a jelentés a csökkenő blokkjutalom (akkor 5 ETH-ről 3 ETH-re csökkent a blokkjutalom) és az általános ‘hype’ hangulat számlájára írja. A 2017 . októberben lezajlott Byzantium nem sokkal azelőtt történt, hogy az év végén rekordra szökött volna fel az árfolyam. Az idei Constantinople és St. Petersburg frissítést megelőzően az ETH 30 százalékot tankolt.

Dappok helyzete

Március 3-áig 2.3 millió ETH volt decentralizált pénzügyi applikációkban felhalmozva (stake-elve) ami a teljes ETH kínálat 2%. Jelentős része, 2 millió ETH, MakerDAO tárcákban pihent (körülbelül 77 Mrd forintot ér),  28 500 ETH (1.1 Mrd Ft) a Compound és 5 812 ETH (225 M Ft) az Augur tárcákban.

ETH stake megoszlása a tokenek között

A dappok száma csillagászati, csak nem használja őket senki, különösen ha a TRON és EOS dappjaival hasonlítjuk össze. A fejlesztők több mint 2000 ETH applikációt készítettek amit kb. 20 000 ember használ. Az EOS pár száz dappját 60 000-en használják.

Dappok száma EOS vs. ETH és aktív userek

Kétségbevonható decentralizáció

Az Ethereumot több technikai kockázat is kíséri Serenityre való áttérés során. Egyrészt az Ethereum dappok nagyban támaszkodnak az Infura blokklánc node infrastruktúrára, amivel node nélkül lehet az Ethereum hálózatot futtatni. Az Infura a ConsenSys tulajdona és az Amazon Web Services szolgáltatón fut. Az Infura felel az összes Ethereum csomópont 5-10% -áért. Az irónia itt az, hogy annyi decentralizált applikáció támaszkodik a központosított szolgáltatásokra (a ConsenSys egy szerkezeti struktúrával rendelkező cég, Joe Lubin tulajdona, az Amazon meg csak Amazon), hogy jogos félelem, hogy a hálózat Infura-tól való függősége miatt bizonyos dappok elérhetetlenné válhatnak, ha épp a ConsenSys vagy az Amazon érdekei éppen úgy kívánják.

A jelentésben említett másik fő probléma az Ethereum növekedése. Lényegesen nő az Ethereum csomópontok mérete és a nagyobb blokkláncnál nehezebb lesz egy csomópontot önállóan működtetni. Újfent veszélyezteti a decentralizációt.

Ethereum hálózat nodeok
A GETH node mérete kb. 12%-kal nőtt az elmúlt 6 hétben. (GETH egy kliens ami ETH csomópontokat futtat.)

A decentralizációval kapcsolatos kockázatok apropóján szintén aggodalomra ad okot, hogy a az ETH kriptovaluta disztribúció nagyon egyenetlen, jóval egyenetlenebb mint a Bitcoin hálózaté. A többség azt gondolná, hogy sok kis tárcában pihen az ETH-ek többsége, de ez koránt sincs így. Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy az összes egyedi tárca 50%-a kevesebb mint 0.001 ETH-t tartalmaz (ami pár fillér). közben pedig az ETH-kínálat 80% -át együttesen 7 572 tárcában pihen (1000 ETH/38 M Ft fölötti tárcacímek).

ETH disztribúció – 15 M tárcán kevesebb mint 0.0001 ETH található (dust)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük