8 éve alatt több milliárd XRP-t adott el Jed McCaleb, heteken belül végleg elfogy a XRP készlete

A Ripple Labs egykori alapítója, Jed McCaleb a nyolc éve tartó “XRP-dömping maratonjának” a végéhez közeledik, már csak 81,53 millió XRP (26,55 millió dollár értékben) maradt a tárcája egyenlegén.

A Jed Balance weboldal szerint, amely nyomon követi az McCaleb XRP-állományát, a “tacostand” nevű tárcájából az elmúlt hónapban átlagosan naponta 4,06 millió XRP-t adott el. De június 26. óta napi 7,34 millió XRP-re (2,39 millió dollár értékben) növelte a napi átutalások volumenét. A jelenlegi eladási ütem mellett a következő két-három héten belül kiürülhet a tárcája a kriptoközösség nagy örömére.

McCaleb XRP

 

Szerdán Mason Versluis, a Crypto Mason néven ismert tik-tok influencer és youtuber is megosztotta a hírt 115 000 követőjével a Twitteren. Kiemelte, hogy az elmúlt három napban 22 millió XRP-t adott el.

Szerdán egy másik Twitter account, a 4500 követővel rendelkező McCaleb paródiafiók, ami magát “Definitely not the real Jed“-ként írja le, egy “The Taco Stand” nevű étkezde előtt posztolt egy fotót: “Majdnem ott vagyunk!” felirattal.

McCaleb taco
A Ripple egykori vezetője tehát módszeresen és fokozatosan szabadul meg az egykor kilenc milliárd XRP tokenből álló részesedésétől, mióta 2014-ben elhagyta a Ripple Labs vállalatot.

McCaleb 8 év alatt több milliárd XRP tokent adott el

McCaleb tagja volt a 2012-ben alapított Ripple Labs csapatának (akkori nevén OpenCoin). A három alapító – McCaleb mellett Chris Larsen és Arthur Britto – fejenként 20 milliárd XRP-t kapott.

McCaleb 2014-ben távozott a csapatból a többi vezetővel való állítólagos összetűzése után. Ekkor magával vitte a teljes XRP-részesedését, ami a teljes kínálat mintegy 9%-nak felelt meg. Még abban az évben társalapítója lett a rivális Stellar (XLM) fizetési protokollnak.

Mivel féltek az árfolyam összeomlástól, ami abból következett volna be, ha McCaleb egyszerre eladná teljes részesedését, a Ripple Labs és a McCaleb megállapodott az XRP-je zárolásának feltételeiről.
A zárolási terv előírta, hogy az első évben hetente legfeljebb 10 000 dollár értékű XRP-t adhat el. A terv idővel lazult, és a következő három évben heti 20 000 dollár értékű XRP-t adhatott volna el.

2018-2019-től a korlátozások inkább az XRP tokenek számára vonatkoztak már, és a maximálisan megengedett kiárusítást évi 1 milliárd XRP-re korlátozták. A 2020-as évtől kezdve az összeget tovább emelték, évi 2 milliárd XRP-re.

A Jed Balance oldal szerint McCaleb 2021. januárja és augusztusa között, amikor az XRP árfolyama áprilisban 1,84 dollárra ugrott fel, az XRP-állományának nagy részétől megvált. Ekkor összesen 2,74 milliárd XRP-t adott el.

2021. szeptemberétől 2022. januárjának elejéig több hónapos szünetet tartott az eladásban, és azóta ismét folyamatosan adogatta el az XRP-t. Az adatok azt mutatják, hogy McCaleb 2022-ben eddig 627,6 millió XRP-től vált meg.