Nem fizettek adót a kriptobányászok Svédországban, most 90 millió dollárral tartoznak

A svéd adóhivatal megállapította, hogy sok kriptovállalat megtévesztő adóbevallást nyújtott be, hogy elkerülje az adófizetést 2020 és 2023 között.

A kriptobányászok több mint 90 millió dollárnyi adóval tartoznak Svédországban, miután a kormányzati vizsgálatok négy évnyi hiányos adófizetésre derítettek fényt.

A svéd adóhivatal – a Skatteverket – 21 kriptobányász cég 2020 és 2023 közötti működését vizsgálta. A vizsgálat során kiderült, hogy 18 vállalat “félrevezető vagy hiányos” információkat nyújtott be, hogy adókedvezményekben részesüljön.

Az ügynökség szerint egyes kriptovállalatok félrevezető üzleti leírásokat adtak meg, hogy elkerüljék az egyes műveletek után fizetendő adó megfizetését. Mások megtalálták a módját, hogy elkerüljék a bányászati berendezésekre kivetett importadó vagy a bányászatból származó jövedelemadó megfizetését.

Elutasította a bíróság a legtöbb kriptovállalat fellebbezését

“A leírt hozzáállás ahhoz vezet, hogy az adó eltűnik az országból a bemeneti áfa helytelen befizetése, a be nem fizetett kimeneti áfa és a be nem jelentett kriptovagyonok formájában.” – olvasható a svéd adóhivatal közleményében.

A kriptobányász cégeknek összesen több mint 990 millió svéd koronát (90 millió dollár) kell befizetniük az adóhatóságnak. Ez magában foglalja a 932 millió korona (85,4 millió dollár) összegű be nem fizetett áfát és a körülbelül 57,9 millió korona (5,3 millió dollár) összegű adópótlékot.

Míg a kriptovállalatok fellebbeztek az adóhivatal 90 millió dolláros követelése ellen, a közigazgatási bíróság két bányászati cég fellebbezésének helyt adott, a többit elutasította.

Egyébként annak ellenére, hogy Svédország kriptotörvényei zavarosak, és az ország központi bankjának elnöke bitcoin ellenes, 2023 novemberében a Hive Digital Technologies kriptobányász vállalat ingatlant és adatközpontot vásárolt a svédországi Bodenben. Johanna Thornblad, a Hive svédországi elnöke elmondta:

“Az új adatközpont lehetővé teszi a HIVE számára, hogy növelje regionális jelenlétét, miközben a legújabb “zöld” energiával működő adatközpontjával tovább bizonyítja elkötelezettségét az ESG-fókusz, a fenntarthatóság, a környezeti felelősségvállalás és az energiahatékonyság iránt.”

A vállalat megerősítette, hogy az új központban az ASIC-szerverek új generációja is helyet kap majd, ezzel még hatékonyabbá téve a bitcoin bányászatot.