24 millió dollárra büntette az EOS blokklánc fejlesztőjét az amerikai pénzfelügyelet

Az amerikai pénzfelügyelet (SEC) legfrissebb közleményében azt írja, hogy 24 millió dolláros bírságot szabott ki a Block.One fejlesztőcégre, az EOS blokklánc és token kibocsátójára. Az indok: amerikai állampolgároknak értékesítették a tokenjüket anélkül, hogy megfeleltek volna az Egyesült Államok értékpapír-kibocsátási törvényeinek.

A 2017. június és 2018. június között zajlott EOS ICO során több mint 4 milliárd dollárnyi ethert, bitcoint és más fiat forrást gyűjtöttek a EOS tokenekért cserébe a befektetőktől, köztük amerikai állampolgároktól is.

A döntést lehet úgy is értelmezni, hogy a SEC értékpapír tokenként kategorizálja az EOS-t, ami aggodalomra adhat okot az alternatív blokklánc platformok esetében is. Ez alapján akár a TRON, a Cardano, de még akár az Ethereum is megbírságolható az Egyesült Államokban. A Ripple tekintetében szintén felmerült egy lehetséges SEC részvénytoken besorolás lehetősége.

A SEC a közleményben kihangsúlyozza, az EOS token kibocsátója nem tájékoztatta megfelelő mértékben a befektetőket, elmulasztotta magát regisztrálni a pénzfelügyeletnél, ami különösen annak tükrében súlyos mulasztás – véli a SEC -, hogy a felügyelet röviddel az ICO indulása előtt publikálta a DAO-jelentését, amiben állást foglalt a Ethereum DAO tokenkibocsátás ügyében.

A Block.One a SEC-döntésre egy közleményben reagálva beleegyezett a bírság megfizetésére és elhatárolódik a döntéstől azzal védekezve, hogy a bírság pusztán az EOS tokent érinti és nincs köze magához a fejlesztőcéghez.

Érdekesen az EOS árfolyama nem moccant a bírságra és az általános piaci hangulattal szinkronban enyhe pozitívban jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük