Súlyosbodik a bankkrízis Indiában – halálesetek, sztrájk, bírósági elutasítás

Az indiai bankrendszernek több kihívással is szembe kell néznie. Nagyon sok banknak az ügyfele még mindig a készpénzfelvétellel küzd, mindeközben már olyan riportok is megjelentek, hogy ez a szituáció már halálesetekhez is vezetett. Közben 300 ezer állami banki alkalmazott sztrájkol amiatt, amit a bankuniók egyszerűen csak ‘hat bank hidegvérű legyilkolásának’ neveznek.

A készpénzfelvétel korlátozása és a kapcsolódó krízis

A mumbaji székhelyű Punjab és Maharashtra Kooperatív Bank (PMC) ügyfelei még mindig a készpénzfelvétellel küzdenek a bankhálózat 136 fiókjában. Már több mint egy hónap telt el azóta, hogy az Indiai Nemzeti Bank (RBI) korlátozásokat vetett ki a bankra, de a betétesek szerint ez nem hogy segített, de még inkább rontott a helyzetükön.

A helyi hírek szerint az RBI képviselői találkoztak a sztrájkoló PMC bank ügyfeleinek a delegáltjaival, akik vasárnap a nemzeti bank épülete előtt tiltakoztak.

Október 30-ig adtunk nekik haladékot.” – nyilatkozta egy helyi tévécsatornának az egyik tiltakozó.

Azonban az Indiai Nemzeti Bank elnöke jelenleg külföldön tartózkodik, így személyesen nem tud foglalkozni az üggyel.

A szituáció annyira elfajult, hogy a bankbetétesek közül közben sokan meg is haltak. A hírek szerint a bank egy 83 éves ügyfele múlt pénteken azért halt meg, mert a családja nem tudott pénzt kivenni a bankból a szívműtétre. Két másik bankbetétest szívroham vitt el, egy pedig öngyilkosságot követett el.

Habár a RBI felemelte a pénzfelvételi limitet 40 ezer rúpiára (kb. 166 000 Ft.), és azok az ügyfelek, akik igazolják, hogy még több készpénzre van szükségük, ezt még megtoldhatják a bank engedélyével 50 ezer rúpiával, a betétesek szerint ez nem elég a napi létfenntartáshoz 6 hónapig sem, és követelik az összes pénzüket. Napi szinten küzdenek azzal, hogy kifizessék a gyerekek tandíját, az egészségügyi ellátást, az adókat és a villamos energiát, ugyanis a csekkjeiket mindenhol visszautasítják.

Közben a csalási ügy a PMC Bank háza táján egyre csak mélyül.

Csalási ügy következményei

Az Indiai Legfelsőbb Bíróságon közben már elindult egy polgári per, amely a nemzeti bank készpénzfelvétel korlátozását vitatja. A petíció azt próbálja elérni, hogy megvédjék körülbelül 1,5 millió PMC bank ügyfél pénzét, akiknek a betétjeit egy állítólagos csalási ügy miatt blokkolnak.

Azonban a bíróság visszautasította a keresetet, és új eljárás kiírását kezdeményezték.

A PMC Bank mellett még van jó pár kooperatív bank, akiket szintén hasonló korlátozás sújt a központi bank által. A punei Shivajirao Bhosale Sahakari Bank ügyfeleinek május óta mindössze 1000 rúpia készpénzfelvételi limit engedélyezett.

Itt is voltak hasonló demonstrációk a bank központja előtt, amikor arra is panaszkodott a feldühödött tömeg, hogy velük senki sem foglalkozik, mert sokkal kevesebben vannak mint a többi bank ügyfelei.
Amíg a mumbaji székhelyű bankhoz azonnal kirendelte a nemzeti bank a felügyeletet, a punei banknak erre öt hónapot kellett várnia.

Nagyon sok banki ügyfél még az engedélyezett 1000 rúpiát sem tudja felvenni, mert a bank egyszerűen nem működik.

Az indiai pénzügyminiszter Nirmala Sitharaman is egyeztetett már a RBI elnökével a PMC Bank ügyfelei nevében. De emellett még nagyon sok ilyen kooperatív bank van korlátozás alatt országszerte: Shri Anand Co-operative Bank, Kolikata Mahila Cooperative Bank, Shivajirao Bhosale Sahakari Bank és Millath Cooperative Bank.

Országos sztrájk a bankkrízis miatt Indiában

Mindezek tetézve a szektornak egy újabb problémával kell megküzdenie. Nagyon sok banki alkalmazott ugyanis sztrájkot kezdett amiatt, hogy a kormány összeolvadásokon keresztül konszolidálni akarja a banki szektort. A Narendra Modi által vezetett kormányzat elkötelezett a konszolidálásban, és a jelenlegi 27 állami tulajdonú bankot 12-re akarja visszavágni.

Az állami tulajdonú bankokhoz tartozik az ország banki eszközeinek a kétharmada, amihez körülbelül 150 milliárd dollárnyi rossz hitelállomány tartozik. Az állami hírügynökségek szerint közel 300.000 állami banki alkalmazott maradt otthon a sztrájk miatt, vagy vett részt az országszerte szervezett tüntetéseken. Ez a sztrájk minden banki funkciót érintett mint a készpénzfelvétel, ATM-ek működése, csekkek elszámolása, betétek kezelése.

A kormányzat hirdetheti ezt összeolvadásnak, ez azonban nem más mint hat bank hidegvérű kivégzése”, adta ki a közleményt a sztrájk előtt a banki unió. Az Indiai Banki Alkalmazottak Szövetsége, amely a legrégebbi és legnagyobb unió az országban közleményében még hozzátette:

Ebben a folyamatban körülbelül 5000 bankfiókot fog a kormányzat bezáratni. Ez lehetővé teszi majd, hogy a sok kis lokális bank helyett a privát bankok lépjenek be a piacra, amivel lényegében privatizálják a banki szektort.”

Banki privatizáció

Más oldalról viszont a Nobel-díjas Abhijit Banerjee is arra ösztönzi a kormányzatot, hogy csökkentse az állami tulajdont 50% alá az állami bankokban. Az MIT-en tanító indiai professzor a feleségével Esther Dufloval és Michael Kremerrel közösen kapták meg 2019-ben a Nobel-díjat a közgazdaság területén a globális szegénység visszaszorítása területén végzett kutatásaikért.

Ö a médiának az ügyről így nyilatkozott,

“A mostani bankkrízis nagyon ijesztő, és aggódnunk kell miatta, mert könnyen eszkalálódhat a helyzet. Nagyon éberen kell figyelnünk a szituációt, és fontos, de agresszív döntéseket kell meghoznunk.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük