Az olasz bankok készen állnak a digitális euró tesztelésére

Az Olasz Bankszövetség (ABI) bejelentette, hogy a dél-európai ország bankjai szívesen tesztelnék a digitális eurót.

Az ABI, amely több mint 700 olasz pénzintézetet foglal magába azt nyilatkozta, hogy készen áll a kereskedelmi bankokkal együtt az Európai Központi Bank (EKB) által támogatott digitális valuta bevezetéséhez kapcsolódó kísérleti programok tesztelésére. Tavaly az ABI munkacsoportot hozott létre a digitális fizetési eszközök és kriptovaluták kutatására.

A csoport csütörtöki közleményében tíz pontos észrevételeit fogalmazta meg azzal kezdve, hogy “a monetáris stabilitást és az európai szabályozási keret teljes betartását prioritásként meg kell őrizni.”

A bankszövetség kihangsúlyozta annak szükségességét is, hogy a digitális valutának teljes mértékben meg kell felelnie az EU előírásainak. Ezzel gyorsan elnyerheti a közösség bizalmát, amely a bankok esetében létfontosságú. A csoport szerint az olasz bankok már egy ideje elosztott főkönyvi technológiát használnak, melynek neve Spunta. A projektet az ABI Lab hozta létre a bankközi elszámolások feldolgozásának felgyorsítására.

Az ABI úgy gondolja, hogy a CBDC a hagyományos bankrendszerbe forradalmi újításokat hozhatna, mint például a p2p tranzakciók, és digitális valuták gyors és egyszerű kezelését.

„A programozható digitális valuta innovációt jelent a pénzügy területén, amely képes a pénzt és a tőzsdét is forradalmasítani. Ez egy olyan átalakulást jelent, amely jelentős potenciális hozzáadott értéket teremthet, különösen a működési és irányítási folyamatok hatékonysága szempontjából”, írták a közleményben.

Olaszország nem az első uniós nemzet, amely kifejezte érdeklődését a digitális euróval való kísérletezés iránt. Idén év elején a francia és a holland központi bank is bejelentette, hogy hajlandóak kipróbálni a digitális eurót. Tavaly Jens Weidmann, a német központi bank vezetője ugyanakkor arra figyelmeztetett egy beszédében, hogy a CBDC destabilizálhatja a pénzügyi rendszereket. Az olasz központi bank egyelőre nem kommentálta az ABI bejelentését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük