A darknet piacok rekordbevételt érnek el 2020-ban, azonban sok szereplő eltűnt

A darknet piacok idei éves árbevétele már most túllépte a 2019-ben realizált forgalmat, pedig majdnem egy hónap még vissza van az évből, foglalta össze a Chainalysis egy most megjelent riportjában.

A darknet piacok mindig is erős haszonélvezői voltak a kriptovaluta nyújtotta előnyöknek. Egyik hírhedt eset a Silk Road volt, amely megpecsételte a Bitcoin sorsát is a kezdeti években. Habár a Silk Road ma már csak egy távoli emlék, de nagyon sok darknet piac ma is él és virul. Az is egyértelműen megállapítható, hogy a piacok száma évről évre csökken, azonban a megmaradt szereplők évről évre több pénzt csinálnak belőle.

A darknet piac vendorjai azonban sokat szenvedtek ebben az évben, csakúgy mint bármilyen más beszállító, a COVID-19 járvány okozta ellátási láncokban bekövetkezett leállások és korlátozások miatt. A Chainalysis jelentés szerint az árbevétel növekedése mögött két fő tényező állt. Az egyik az éles verseny, a másik pedig a bűnüldöző szervek által gyakorolt nyomás a piacok felszámolására.
Ebből kifolyólag a darknet piac konszolidálódott, és kevesebb, de nagyobb szereplő maradt csak meg.

Ezt a trendet az adatok is alátámasztják, amelyek egyértelműen erős csökkenést mutatnak a tranzakciók számában. Viszont kiugró növekedés van a teljes árbevételnél. A lenti ábra a Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin és Tether kriptókkal végzett tranzakciókat is összegzi.

darknet
Ezek a számok tehát egyértelműen megmutatják, hogy a darknet ügyfelei összességében kevesebb vásárlást végeznek, de ezek a bevásárlókosarak átlagban sokkal nagyobbak mint tavaly. A Chainalysis szerint ez két lehetséges szituációra utalhat.

Az egyik szerint az átlagos drogvásárlók már nem a darknetről szerzik be az anyagot, míg a nagyobb vásárlók nagyobb mennyiséget vesznek egyszerre. A második lehetőség, hogy az átlagos vásárlók is nagy mennyiségben vásárolnak, hiszen sok a bizonytalanság most a koronavírus miatt.

Mi áll a darknet piacok számának csökkenése mögött?

Ingo Fiedler, a Blockchain Research Lab társalapítója szerint azonban a mostani trend mögött főleg az áll, hogy a hatóságok az idei évben sokkal nagyobb erőt fordítottak a darknet szereplők lekapcsolására.

Csak a legszofisztikáltabb szereplők tudják maguk mögött eltüntetni a nyomokat. Ez megakadályozza a kisebb játékosokat, hogy aktív szereplők legyenek a piacon, mert sokkal nagyobb a lebukás veszélye,” nyilatkozta Fiedler.

Az adatok azt is alátámasztják, hogy a darknet piacoknak a száma is csökkenésben van.

darknet

A Chainalysis szerint 2017 óta idén novemberben volt a legalacsonyabb az aktív darknet piacok száma, szám szerint 37.

A szakértők az erőteljes bűnüldözői fellépés mellett még egy okot emlegetnek, ami a csökkenés mögött állhat. “A darknet piacok üzemeltetői gyakran csúnya csalásokat hoznak össze. Úgy tesznek, mintha még aktívan működne a piac. Begyűjtik a pénzeket a vásárlások után, azonban a megrendelt termék sosem érkezik meg a vevőnek,” fejtette ki a Chainalysis.

Covid-19 hatás a darknet piacokra

Kétségkívül azonban a koronavírusnak is nagy szerepe volt idén a trendek alakulására.

A Chainalysis szerint habár a koronavírus nem a legfontosabb tényező volt, mégis erősen éreztette hatását.

Az ellátási láncokban bekövetkezett leállások és korlátozások, a szállítások utak lezárása sok késést okozott a kiszállításokban, amit sok vásárló erős frusztrációként élt meg.

Az egyik darknet piac fórumán az egyik kanadai kokainbeszállító így panaszkodott: “Habár a COVID-19 országszerte nagy leállásokat okoz, próbálom az áraimat fenntartható és versenyképes szinten tartani. Azonban a kanadai posta a két munkanapos kiszállítást már nem tudja garantálni.”

Nem lehet könnyű online illegális üzletet irányítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük