A Bitcoin Cash hard forkja 1.6 millió dollárba került egy befektetőnek

Már hetekkel ezelőtt voltak hírek róla, hogy november 15-én újabb hard forkon esik át a Bitcoin Cash blokklánc-hálózata. Mint tudjuk, hard fork akkor történik, amikor a létező forráskód úgy változik meg, hogy azt nem mindenki fogadja el vagy éppen támogatja. Azaz a változtatást végrehajtó bányászok leválnak a hálózat többi részéről. Ez már elég sokszor megtörtént a bitcoin történetében, például 2017. augusztusában, amikor a Bitcoin blokkláncból kivált a Bitcoin Cash ABC. De a Bitcoin Cash sem maradt érintetlen sokáig, 2018-ban a Bitcoin SV vált le róla, most pedig a Bitcoin Cash Node (BCHN) szakadt le. Viszont a Bitcoin Cash hard forkja nem múlt el hatások nélkül.

A Bitcoin Cash hard forkja

Fontos azonban, hogy sem a BSV, sem a BCHN esetén a bányászok többsége nem ezeket a protokollokat támogatta (eddig úgy tűnt), így jelenleg is a BCH ABC számít a Bitcoin Cash hivatalos protokolljának. Viszont a mostani szétválásnak volt súlyos hatása is. A Grayscale Investment a jelentések szerint 1.6 millió dollárt veszített a kezelésében lévő pénzeszközök értékéből. Már azonnal megindult a Grayscale Bitcoin Cash alapjának zuhanása, amint megjöttek az első hírek a hard forkról és ez mélyrepüléssel folytatódott. Komoly veszteség ez, hiszen most 9.8 millió dollárra rúg a Bitcoin alapjban lévő eszközök értéke a befektetési cégnél.

Viszont meglepő módon a szektorban jelenleg terjedő hírek szerint a bányászok aktivitása főleg a BCHN blokklánca felé fordult, eddig a pillanatig 30 blokk került ezen a láncon kibányászásra. Ezzel szemben a Bitcoin ABC esetén egyetlen kibányászott blokkról nincs információ. Az utolsó blokkot a hard fork előtt a Binance, a világ vezető kriptotőzsdéje bányászta ki.

A szétválás
Forrás: medium.com

A most lezajlott hard fork teljesen érthető, hiszen a BCHN hívői azért váltak le az ABC-ről, mert nem értettek egyet az ABC által bevezetendő “Coinbase”-szabállyal. Ez a szabály ugyanis minden blokk értékének 8 százalékát automatikusan egy fejlesztői alapba irányította volna. Ezt az alapot az ABC vezető fejlesztője, Amaury Sechet felügyeli. Érthető, hogy a bányászok egy csoportja nem volt lelkes egy bányászati adó bevezetése miatt. Szerintük erre semmilyen formában nincs szükség, így megvalósulhatott a Bitcoin Cash hard forkja.

Konklúzió

Mindenesetre a Grayscale-nek sem kell nagy pánikba esnie, hiszen egy ilyen fork után általában meginognak az árfolyamok. Amint megnyugszik a hálózat, simán visszajöhet az eredeti értékre az árfolyam. Ne felejtsük el, a kriptók esetén a volatilitás nem szokatlan. A bitcoin szárnyalása ugye pedig simán magával húzhatja az egész piacot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük