Bitcoinban fizet jutalmat információkért az amerikai kormány

Történelmi pillanat történt nemrégiben az Egyesült Államokban. Az amerikai kormány ugyanis akár 10 millió dolláros jutalmat is hajlandó fizetni kibertámadásokkal kapcsolatos információkért. Értelemszerűen azok fontosságától és értékétől függően. Ez alapvetően nem lenne akkora meglepetés, de ezt a jutalmat bitcoinban fizetné ki a kormány. Ezzel pedig ez lett az első olyan a történelemben, hogy bármilyen kormányzat bitcoinban hajlandó fizetni egy szolgáltatásért. Ez pedig akár azt is mutathatja, hogy a közeljövőben az Egyesült Államokban a kriptovalutákkal kapcsolatban nem fognak tiltást bevezetni. Pluszban pedig akkor a kormány előbb-utóbb meg kell, hogy jelenjen a kriptovaluták piacán, hiszen meg kell venniük a 10 millió dollár értékű bitcoint.

A bitcoinban fizetett jutalomért nem akármilyen információt kell biztosítani

Az amerikai belügyminisztérium közleményéből kiderült, hogy az utóbbi idők támadásainak súlyossága miatt döntöttek a lépés mellett. Itt írtunk például arról a támadásról, amelyben 200 amerikai vállalatot bénítottak meg hackerek. A Jutalom az Igazságért program keretein belül a darkweben hoztak létre egy bejelentő csatornát. Így biztosítva az esetleges informátorok anonimitását és biztonságát. A közleményben hangsúlyozták, hogy a programban az összes hatóság közreműködik, tehát minden egyes információt a lehető leggyorsabban fognak feldolgozni és kiértékelni. A 10 millió dollár értékű jutalmat bitcoinban természetesen nem akármilyen információkért fizetik ki.

A minisztérium akkor fizet, ha olyan embert tud a rendőrség kezére juttatni valaki, aki akár saját célból, akár külföldi kormány megbízásából hajt végre kibertámadásokat a kritikus amerikai infrastruktúra ellen. A bejelentés annak is egyfajta elismerése, hogy a bitcoin teljesen megbízható fizetési forma, amelyről az amerikai kormány úgy gondolja, hogy nincs egyetlen kormány befolyása alatt sem. És hát ezekre a kritikus információkra nagy szükségük van, úgyhogy úgy tűnik, bármire hajlandóak azért, hogy találjanak valakit, aki bennfentesként segít nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük