Gyászos hétvége után újra éledezik a kriptopiac

A bitcoin árfolyama már harmadik napja van pluszban, úgy tűnik, hogy éledezik az árfolyam az utóbbi 7 nap alatt bekövetkezett, majdnem 15 százalékos zuhanás után. A bitcoin árfolyama november közepén ismét új rekordot állított fel, azóta azonban folyamatosan esik. Míg a novemberi rekord napján 68,500 dollárnál is többet adtak egyetlen érméért, jelenleg a bitcoin árfolyama 51,000 dollár körül mozog. Ez körülbelül 25 százalékos esés 3 hét alatt, aminek a jó része az elmúlt 5 napban következett be, sőt az árfolyam rövid ideig egészen 43,000 dollár alá süllyedt december 4.-én.

Azóta viszont úgy tűnik, hogy lassan talán de elkezdtek visszakapaszkodni a digitális érmék. A bitcoin árfolyamának sikerült ismét támaszt találnia 50 ezer dollár környékén, a kriptopiac egésze pedig 200 milliárd dollárt nőtt csak az elmúlt 24 órában. Persze ez a november közepi mesés időszaktól még elég távoli, de mindenképpen pozitív fejlemény. A bitcoin árfolyama az elmúlt 3 napban több, mint 5 százalékot tudott növekedni, úgy, hogy minden egyes napot pozitívan zárt.

Az Ethereum jóval strapabíróbbnak bizonyult a bitcoinnál és az elmúlt 24 órában közel 10 százalékot emelkedve ismét 4350 dollár környékén tart, egyre közelebb a novemberi 4750 dollár fölötti csúcshoz. Azonnal látszik, hogy míg a bitcoin még mindig 25 százalékkal a novemberi csúcs alatt van, addig az ether érme nem zuhant annyit, így ismét csupán alig 10 százalék választja el az árfolyamcsúcstól. Az utóbbi többen egyre többen feszegetik, hogy a jövőben az Ethereum hálózat lenyomhatja a bitcoin blokkláncot. A bitcoin piaci részesedése egyre csökken az altcoinokhoz képest is, az ethereum piaci részesedése a bitcoin piaci részesedéséhez viszonyítva pedig soha korábban nem volt ilyen magas. Jelenleg az ETH érme kapitalizációja 521 milliárd dollár, míg a BTC érméé 970 milliárd dollár.

Az altcoin piac összességében nagyon vegyes képet mutat

Ami az altcoinokat illeti, a Cardano november közepe óta elvesztette értékének a 25 százalékát, szeptember óta már a felét, és az utóbbi napokban is alig tudott néhány százalékot ledolgozni. Az XRP esetében szintén ugyanez a helyzet állt elő. A Binance érme azonban nagyon szépen tudott nőni az utóbbi időben, sőt még az esést sem érezte meg, így kevesebb, mint 5 százalék választja el a tavaly áprilisi csúcstól, sőt november eleje óta közel 20 százalékot nőtt, ami figyelemreméltó a jelenlegi környezetben.

Míg a kriptopiac nagy része éledezik, a metaverzum tokenek valósággal száguldanak.  Bár az utóbbi hetek sztárjai, a metaverzumhoz kötődő tokenek, mint a MANA, az AXS, vagy az ENJ szintén elég durván megszenvedték az utóbbi 7 napot, azonban nekik volt honnan esniük. A facebook metaverzum hype bejelentése nyomán a legtöbb metaverzum token árfolyama többszörösére nőtt az utóbbi hetekben, hónapokban.

Hogy röviden a shitcoinokra is kitérjünk, a DOGE nyár óta 0,20 – 0,30 dollár között vegetál, az utóbbi pár nap alatt azonban rövid ideig 0,15 dollárig is süllyedt, jelenleg 0,18 dollár körül adják-veszik. A Shiba Inu érme november eleje óta 50 százalékot veszített az értékéből, az utóbbi 3 napban bár az árfolyam esése megállt, növekedni azonban nem tudott.

( Forrás )