Az USA Ukrajnának utalja Oroszország lefoglalt pénzét

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter engedélyezte a kisajátított orosz pénzek első ízben történő átutalását Ukrajna államkasszájába.

A tisztviselő szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy a Konsztantyin Malofejev orosz üzletembertől lefoglalt pénzt Ukrajna újjáépítésére küldik, válaszul Moszkva 2022 februárjában kezdődött háborújára az országban.

“Bár ez az első olyan átutalás, amikor az Egyesült Államok az elkobzott orosz pénzeket Ukrajna újjáépítésére fordítja, nem ez lesz az utolsó” – szögezte le a főügyész.

Tavaly az amerikai igazságügyi minisztérium a szankciók kijátszásával vádolta meg Malofejevet. Akkor az ügyészek azt állították, hogy az üzletember anyagi támogatást adott a szeparatizmust hirdető oroszoknak a Krím-félszigeten.

Garland akkor bejelentette, hogy “több millió dollárt foglaltak le egy amerikai pénzintézetnél vezetett számláiról, amely pénzek a szankciók megsértésére vezethető vissza”.

Washington és szövetségesei tavaly óta vitatkoznak az orosz pénzek kisajátításának kérdéséről. A nézeteltérés tárgya többek között az, hogy jogszerű-e az ilyen befagyasztott vagyonok felhasználása Ukrajna megsegítésére.

Az amerikai igazságügyi minisztérium KleptoCapture néven külön egységet hozott létre, hogy segítsen az orosz kormánytisztviselőkkel és üzletemberekkel szembeni szankciók végrehajtásában, célba véve jachtjaikat, repülőgépeiket, ingatlanjaikat és egyéb vagyontárgyaikat.

Decemberben az amerikai kongresszus törvényt fogadott el, amelyben utasította a külügyminisztériumot, hogy az elkobzott orosz vagyonból származó bizonyos bevételeket ítélje oda Ukrajnának. Az első ilyen átutalást februárban hagyták jóvá, és a Malofejevtől lefoglalt 5,4 millió dollárt érintette.

Moszkva barbárságnak nevezte a lefoglalt vagyonok Ukrajnának történő átutalására irányuló nyugati kísérleteket, mondván, hogy ha szükséges, Oroszország válaszlépéseket tesz. Moszkva “lopásnak” minősítette a vagyonának befagyasztását is, és figyelmeztetett, hogy az sérti a nemzetközi jogot.