A Bank of England volt kormányzója újabb gazdasági válságra figyelmeztet

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A 2008-as pénzügyi világválság közepén létrehozott bitcoin a válasz, a bankrendszer instabilitására.

A bankok betéteket fogadnak el miközben hiteleket nyújtanak és ezeknek a betéti kötelezettségeknek csak a töredékével rendelkeznek. Ez egy olyan rendszer, amely 2008-ban az Egyesült Államokat egy jelzálogkölcsön által kiváltott összeomláshoz vezetett és a bitcoin megalkotóját, Satoshi Nakamoto-t a Times of London címlapjára helyezte.

A 2003-tól 2013-ig szolgálatot teljesítő Mervyn King, a Bank of England korábbi kormányzója most arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ egy újabb globális pénzügyi válság felé közelít, ami óriási következményekkel járhat a bitcoin és más kriptovaluták szempontjából is.

King, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti Washingtonban tartott éves ülésén szólalt fel. Azt mondta: “ragaszkodva a hagyományos monetáris politikához, úgy teszünk, mintha a bankrendszer biztonságos lenne, holott alvajáróként közelítünk egy újabb válság felé amely hasonló pusztítást fog végezni. Egy újabb gazdasági és pénzügyi válság romboló hatással lenne a demokratikus piaci rendszer legitimitására nézve”, mondta.

“Abban senki sem kételkedik, hogy ismét egy politikailag zavaros időszakban élünk. De a gazdaságpolitikát megalapozó ötletek megvitatása még nem történt meg. Változásokra van szükség.”

King furcsa módon figyelmeztetett a Facebook terveivel kapcsolatban is. A közösségi média vezért, Mark Zuckerberg-et ugyanis a múlt héten szedte ízekre az amerikai kongresszus, a bitcoin riválisának szánt Libra projekt miatt. “Úgy gondolom, hogy igenis létre kell hozni”, mondta meghallgatásán Zuckerberg.

Mark Carney digitális valutát akar

A Bank of England jelenlegi kormányzója, Mark Carney korábban már többször hangoztatta egy globális digitális valuta létrehozását. Szerinte ez segíthetne elkerülni a jövőbeli gazdasági összeomlásokat.

Ha egy digitális valutában kiszámlázott kereskedési részesedés növekszik, az Egyesült Államokat ért sokk kevésbé hatna az átváltási árfolyamokra. A kereskedés kevésbé lenne szinkronizált az országok között”, mondta Carney még augusztusban, az éves Jackson Hole gazdasági szimpóziumon.

Időközben Kína már gőzerővel dolgozik az államilag ellenőrzött digitális valutáján, amely a bitcoinhoz hasonlóan működne, talán a bitcoin alapjául szolgáló blokklánc technológiát használva.

A bitcoin ára viszont ismét emelkedik. Sok bitcoin és kriptovaluta befektető idén azt remélte, hogy a bitcoin, mely „digitális arany” néven is elhíresült, végre egy biztonságos menedék eszközzé válhat. Egy olyan eszközzé, melybe érdemes befektetni a gazdasági és politikai bizonytalanság miatt. Idén év elejéig még úgy tűnt, hogy ez be is következik, de a bitcoin ára hirtelen zuhanni kezdett, míg az arany illetve a japán jen csúcsokat döntögetett.

A bitcoin ára továbbra is erősen ingatag. Azt senki sem tudja megmondani, hogy az hogyan fog alakulni az elkövetkezendő napokban vagy hetekben. Néhányan azt gondolják, hogy a bitcoin csak egy újabb gazdasági válság kirobbanása után szárnyalhata.

“A bank szektor kudarcai, a politikai illetve gazdasági bizonytalanság a bitcoin szélesebb körben történő elfogadásához vezethetnek, mondta a bitcoin bika, Max Keizer még tavaly év végén.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.