Bank of England is a bitcoin technológia felé nyit

A Bank of England pénteken bejelentette, hogy átalakul 2020-ig a kereskedési rendszere, többek közt a bitcoin technológia segítségével. A változtatásokra azért van szükség, hogy a bank felfegyverkezzen a kiber támadások ellen és kiszélesítse az üzleti tevékenységének körét.

A bank valós idejű átutalási rendszere (RTGS) közel 500 milliárd font (180 ezer milliárd forint) értékű tranzakciót kezel egy nap. Ez egyenértékű az éves Brit gazdasági termelés egyharmadával.

A pénteken kiadott nyilatkozat szerint a fejlesztésre azért van szükség, hogy a bank tudja tartani a tempót a világban történő változásokkal. Lehetőséget akarnak teremteni az innovációra és versenyre ahol csak lehet.

Bitcoin technológia lehetőségei az Egyesült Királyságban

Bitcoin technológia

Az 58 oldalas tanulmányukban a javasolt fejlesztések között szerepel a rendszer folyamatos elérhetősége (szemben azzal, hogy most csak munkaórákban érhető el). Szeretnék megkönnyíteni folyamatokat a kisebb bankoknak és brókereknek, hogy a rendszer közvetlenül is elérhető legyen.

További céljaik közt szerepel, hogy létrehozzanak egy decentralizált főkönyvi számlarendszert, mely a digitális pénzek és a bitcoin technológiájának alapja is, “amennyiben elérik a kritikus tömeget”.

Bár a blokklánc technológiával való együttműködés hozzáadása a rendszerhez egyike a javasolt változtatásoknak, a decentralizált számlarendszer még nem várható, hogy az alapja lesz az új RTGS-nek, mint ahogy a bitcoinnál.

“A decentralizált számlarendszer rugalmassága a pénzügyi stabilitás szempontjából nagyon vonzó. Azonban még nem valószínű, hogy a bitcoin technológia elég érett lesz ahhoz, hogy a következő generációs RTGS alapja legyen.”

A kiadványban a Bank of England említést tesz a saját digitális pénznemének, az RSCoin lehetséges fejlesztéséről is. A nyilatkozat szerint a témával egyértelműen foglalkoznak, de az ötlet kapcsán további kutatásra van szükség.

“A bank rendelkezik egy digitális pénzekről szóló kutatási tervvel melyet a következő években tervez megvalósítani. A kutatás elemezni fogja hogyan hatna egy központi digitális pénz bevezetése gazdasági és pénzügyi stabilitásra, hogyan tudna együtt működni a monetáris és fiskális politikával. A kutatási terv tartalmazza a központi digitális pénz technológiai megvalósíthatóságát is” – szerepel a nyilatkozatban.

A következő évben várható a hivatalos ütemterv a tervezett változtatásokról.

A Bank of England az említett fejlesztési tervével ismét egy lépéssel közelebb hozta a bitcoint a pénzügyi szektorhoz. Mint ahogy azt már korábban írtuk a bitcoin technológiájának alkalmazhatóságát már több befektetési bank is vizsgálta az utóbbi időben. Egyre inkább úgy tűnik a blokklánc bitcoin technológia lesz a bankolás jövője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük