A bankok képtelenek kiszűrni a gyanús tranzakciók 90%-át

A CipherTrace jelentéséből derült ki, hogy becslésük szerint a pénzintézetek a gyanús tranzakciók maximum 10%-át képesek csak kiszűrni.

A pénzügyi intézmények globálisan 134.500 gyanús tranzakcióról számoltak be virtuális pénznemekkel kapcsolatban az elmúlt két évre nézve – de mindez csak a jéghegy csúcsa lehet a blokklánc elemzéssel foglalkozó CipherTrace szerint.

A jelentés alapján az amerikai Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (Financial Crimes Enforcement Network) jelentős növekedést tapasztalt a pénzügyi intézményektől kapott gyanús tranzakciók jelentéseinek számában, mióta közzétette a konvertibilis virtuális valutákra vonatkozó tiltott tevékenységekről szóló tanácsait 2019 májusában.

Ennek ellenére a CipherTrace azt állítja, hogy sok pénzintézet a kriptovalutával kapcsolatos számlák és tranzakciók azonosítására nem megfelelő, „házi-készítésű” rendszereket dolgozott ki, amelyek egyszerűen csak a kriptotőzsdék és a virtuális eszköz szolgáltatók (virtual asset service providers – VASP) névlistáját használja a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciók azonosítására.

Nem ismerik fel a kriptotőzsdék 70%-át és a tranzakciók 90%-át

Ez a stratégia „sok hamis pozitív eredményhez vezet, és jelentős, nagy mennyiségű pénzáramlást hagy figyelmen kívül, amiket nem lehet egy saját fejlesztésű, név alapján történő megfeleltetéssel kiszűrni: “Egy tipikus névalapú rendszer képtelen azonosítani a kriptotőzsdék több mint 70%-át , a tényleges tranzakciók volumenének pedig akár 90%-át.”

A jelentés továbbá azt állítja, hogy kevés pénzintézet vizsgálja a top 100-on kívül eső kriptotőzsdéket. Számos kriptotőzsde ráadásul olyan cégnéven működik, ami eltér a márkanevétől, ami további hiányosságokat eredményez.

A CipherTrace azt javasolja, hogy a bankok olyan monitoring rendszert alkalmazzanak, amely a peer-to-peer kriptotőzsdékhez és kisebb virtuális valuta kioszkokhoz kapcsolódó számlákat követi nyomon, és a gyanús tevékenységek megjelölése céljából vessék össze az ügyfélrekordokat a kis VASP-ok kapcsolattartási adataival.

A CipherTrace jelentése nem sokkal azután jelent meg, hogy az Egyesült Államok Adóhivatala (IRS) aláírt egy 249.900 dolláros szerződést a Blockchain Analytics and Tax Software-el, hogy tovább bővítse kriptovaluta-nyomonkövetési képességeit.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük