Menekülnek a latin-amerikai cégek a hagyományos bankrendszerből

Elege van a latin-amerikai társaságoknak a helyi bankrendszerből. Egyre több vállalat használ kriptovalutát a nemzetközi utalásokhoz. A kriptofizetések nagy részét Ázsiával bonyolítják le.

A New York-i székhelyű, Chainalysis blokklánc-elemző cég új kutatást tett közzé, amelyben kiemelte azt, hogy az elmúlt évben több mint 200 000 kriptovaluta tranzakció került lebonyolításra Latin-Amerika és Ázsia között, melyek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. A tanulmány, melynek neve Latin-Amerika kriptovalutával enyhíti a gazdasági turbulenciát, 2019 júliusa és 2020 júniusa közötti időszakban vizsgálta meg a térséget. A kutatás azt mutatta meg, hogy a bankokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos problémák, illetve a nemzetközi átutalások iránti igény miatt egyre népszerűbbek a kriptovaluták.

Míg Észak-Amerika és Nyugat-Európa jelenti a Latin-Amerikába befolyó fiat pénzátutalások legnagyobb forrását, addig a kelet-ázsiai tranzakciók vezetik a kriptovaluta átutalásokat. E kifizetések közül sok a kereskedelmi ügylet ázsiai székhelyű exportőrök és latin-amerikai vállalatok között.

Kim Grauer, a Chainalysis kutatási vezetője azt nyilatkozta, hogy Latin-Amerikában óriási különbségek vannak a országok bankrendszere és politikai rendszere között. „Amit mondhatunk: a P2P-tőzsdék használata kulcsfontosságú Venezuelában, Brazíliában, Argentínában, Paraguayban. Ez utóbbi országok gyakran kereskednek Kínával, így a jelentős kereskedelmi piac ösztönözheti a kriptovaluták tömeges elfogadását.”

A tanulmány Luis Pomatát, a paraguayi székhelyű Cripex tőzsde társalapítóját is idézi, aki szerint a paraguayi bankok aggódnak a pénzmosás miatt, ezért rendkívül válogatósak. Kétszer is meggondolják, hogy kivel működjenek együtt. A bankok rengeteg vállalatot elutasítanak, ha valakinek szerencséje van, akkor is hosszú és körülményes folyamat a bankszámla-nyitás.

A Chainanalysis tanulmánya arra is rámutat, hogy sok magánszemély sem tud bankszámlát nyitni Latin-Amerikában, így egyre többen fordulnak a kriptovalutákhoz. Júliusban a Bitso, Latin-Amerika egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, 1 millió felhasználót számlált már az indulása előtt. Santiago Alvarado, a Bitso nemzetközi fizetések részlegének igazgatója kijelentette, hogy a tőzsde elképesztő sikereket ért el Argentínában is, hiszen óriási az igény a határon átnyúló fizetések iránt.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük