A befektetők teljesen odavannak a tőzsdén kívüli (OTC) ügyletekért

Miközben a kriptopiac igyekszik valamelyest összeszedni magát, a DRW Holdings LLC leányvállalataként működő Cumberland vállalatot elárasztották a tőzsdén kívüli (OTC) megbízások. Június 13-án a cég 30%-kal nagyobb volument tapasztalt, mint a kriptovaluták árfolyamának 2021-es csúcspontja közepette.

„A nagy kilengések alkalmával több volumen érkezik az OTC-pultokhoz”állítja a Cumberland.

A tőzsdén kívüli ügyletek lehetővé teszik, hogy a befektetők és tetemes pénzösszegeinek mozgása ne legyen hatással az árfolyamra, illetve a – kriptotőzsdék legtöbbjeihez képest – nagyobb likviditást nyújtanak, azaz általuk komolyabb mennyiségű kriptovalutát lehet vásárolni. A Cumberland mellett egyébként számos vállalat – többek között a Kraken OTC, a Falconx, az Athena Investment Services, a Crypto Desk, a B2C2, a Bankhaus Scheich, a Bitpanda Plus és a Coin Cola is – kínál OTC szolgáltatásokat a kriptovaluta kereskedőknek.

Az OTC lehet az új menekülési útvonal?

A Cumberland vállalatot 2014-ben alapították, azóta pedig a világ egyik legkeresettebb OTC-pultjává nőtte ki magát. A kriptopiac vérengzése közepette ugyanakkora jogos a kérdés: vajon a vállalatnak ilyen helyzetben is sikerült tartania az „árfolyam elcsúszása nélküli” ígéretét? Nos, úgy tűnik: igen. Amikor a vállalat napvilágot látott, a hírek szerint hatalmas mennyiségű bitcoint vásárolt. Mára már a cég 30 különböző digitális eszközt kínál, miközben a kriptotér „legnagyobb likviditásszolgáltatója” címéért küzd. Ami a hullámvölgyet illeti, a Cumberland beavatta a nyilvánosságot a részletekbe, miszerint komoly pénzösszegek értekeztek az OTC-pultokba:

A kereskedők a gyors piaci mozgások idején inkább az OTC-t használják, mert sokkal könnyebb a pénzösszegeket mozgatni. Az utóbbi időben tapasztalt volumen BTC-centrikus volt, a teljes forgalom 75%-át a bitcoin tranzakciók tették ki. A fennmaradó rész többsége az ETH-hoz köthető. Amikor ugyanis a befektetők a kockázat elől menekülnek, inkább a leglikvidebb termékekkel kereskednek” – mondták.

Az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű tőkeáttétel semmisült meg, ám Cumberland szerint a június 13-ai aktivitás javarészt a likvidáláshoz köthető. Számos kriptohitelezése platformot – többek között a Celsiust is – azzal vádolják, hogy az utóbbi időben likviditási veszéllyel néz szembe, és a Three Arrows Capital (3AC) kriptovaluta alap elviekben csakugyan „pénzügyi nehézségekkel” küzd. Mindeközben a Cumberland tweetjében kijelentette: „büszkék arra, hogy a legsúlyosabb piaci helyzet közepette is a likviditás támogatójaként léphet fel.”