Kockázati tőkebefektetők, amik az árfolyamok zuhanása miatt bajba kerülhetnek

Tavaly a kockázati tőkebefektetők, vagyis a VC-k több pénzt fektettek a kripto- és blokklánc vállalkozásokba, mint az összes korábbi évben együttvéve. A Galaxy Digital jelentése szerint 2021-ben mintegy 33 milliárd dollár áramlott a kripto- és blokklánc-startupokba. A tavalyi utolsó negyedévében befektetett összeg például 9 milliárd dollárral haladta meg a 2020-as egész évi VC-befektetések összegét.

kockázati tőkebefektetők

A Galaxy Digital adatai szerint a VC-k által 2021-ben a kripto- és blokklánc cégekbe fektetett 33 milliárd dollár a tavaly befektetett összes VC-pénz mintegy öt százalékát teszi ki globálisan. Ez közel ezer százalékos növekedést jelent a 2020-hoz képest.

A kriptopiacot 2022 elején eluraló csökkenő trend ellenére a VC-k befektetései nem lassulnak idén sem. Csak 2022 első negyedévében a befektetések összege meghaladta a 10 milliárd dollárt. Ez pedig az eddigi legjobb negyedévet jelenti. A piaci helyzet nagyban különböznek a korábbi 2018-as medvepiactól, ahol sok kriptostartup küzdött finanszírozási gondokkal vagy csak hogy szimplán a víz felett tudjon maradni.

Az alábbiakban végigmegyünk azokon a kockázati tőkebefektető cégeken, amik számottevő kitettséget halmoztak fel a kriptopiacokon.

DCG – Digital Currency Group

DCG

A Digital Currency Group-ot, vagyis a DCG-t 2015-ben alapította a milliárdos Barry Silbert, aki a legkorábbi Bitcoin-befektetők egyike.

A csoport a mai napig több mint kétszáz kripto- és blokklánc vállalatba fektetett be, köztük van a BitPay, a Chainalysis, a Circle, a Coinbase, a Lightning hálózati startupok, a Ripple és a ZCash.

A DCG azonban leginkább a leányvállalatai miatt ismert. Az egyik a Grayscale Investments, amely a Bitcoin Investment Trustot kezeli, és a világ legnagyobb digitális eszközkezelője, a másik pedig a CoinDesk, az egyik vezető kriptomédia portál.

3AC – Three Arrows Capital (a legfrissebb információk szerint csődközelben)

Three Arrows Capital

A Three Arrows Capital egy kriptókra fókuszá befektetési alap, amelyet 2012-ben alapított Su Zhu és Kyle Davies. Az alap portfóliójába több DeFi projekt is tartozik, köztük az AAVE, a Trader Joe és a KeeperDAO, valamint blokklánc játékok és NFT platformok, mint például az Axie Infinity és a Crypto Raiders.

A legtöbb más befektetési cégtől eltérően a Three Arrows kriptovalutákat és tokeneket is vásárol és tart, köztük bitcoint, kusamát és a solanát. Tavaly decemberben pedig a cég állítólag 400 millió dollár értékben vásárolt ETH-et.

A Three Arrows nemrég részt vett egy kilencvenkét millió dolláros finanszírozási körben a Mina protokoll számára. A Mina jelenleg a világ legkönnyebb blokkláncának rekordját tartja, mindössze 22 KB-os méretével.

A legfrissebb értesülések szerint a Three Arrows Capital a masszív DeFi és NFT kitettsége miatt, valamit a LUNA pozíciói miatt csődközelbe került.

A16z – Andreessen Horowitz

a16z

Az Andreessen Horowitz, ismertebb nevén az a16z, ma talán a legismertebb kockázati tőkealap. A céget 2012-ben alapította Marc Andreessen és Ben Horowitz, és a kaliforniai Szilícium-völgyben találhatóak. A cég közel 30 milliárd dollárnyi vagyont kezel, amely számos alapban oszlik meg, köztük egy dedikált kriptoalapban, az a16z crypto-ban.

Az a16z crypto ma több mint 3 milliárd dollárt kezel, és a csapatában kripto-natív tanácsadók, marketingesek, informatikusok, operációs vezetők és befektetők dolgoznak, akik mindannyian irányítják azokat a kriptocégeket, amelyekbe az a16z befektet.

Az a16z eddig több száz ismert és sikeres kriptoplatformot finanszírozott, köztük az OpenSea NFT piacteret, a Dapper Labs-t, a CryptoKitties készítőjét és az Axie Infinity-t, az őrülten népszerű blokklánc alapú játékot.

Az alap kriptoportfóliójában többek között a Compound, a Near Protocol, az Uniswap, a Maker és a Celo is szerepel.

Coinbase Ventures

Coinbase Ventures

A Coinbase, a Nasdaq-on jegyzett kriptotőzsde saját kockázati tőke divízióval is rendelkezik Coinbase Ventures néven. A CB Insights kutatása szerint a Coinbase Ventures volt a legjobb blokklánc befektető 2021-ben.

Az alap 2018. márciusában indult, és olyan ígéretes, korai fázisban lévő vállalatoknak nyújt finanszírozást, amelyek pozitív irányba mozdíthatják el az iparágat. A Crunchbase szerint a Coinbase Ventures eddig 240 befektetést hajtott végre. Nemrég részt vettek egy Series A finanszírozási körben a Mintbase nevű NFT-platform számára is.

Az alap jelenlegi befektetési portfóliójában találjuk a BlockFi kriptokölcsönzési és tárca szolgáltatót, az Audius decentralizált zenei platformot és a Dapper Labs-et, a CryptoKitties és az NBA Top Shot NFT-k mögött álló céget is.

Alameda Research

Alameda Research

Az Alameda Research egy hongkongi székhelyű magántőkealap, amelyet 2017 végén alapított Sam Bankman-Fried, aki az FTX alapítója és vezérigazgatója is egyben.

Az Alameda ma már több mint egymilliárd dollárnyi digitális eszközt kezel(t), köztük bitcoint, ethert, BNB-t, solana-t, UNI tokent és több mint harminc másik coint és tokent.

A legutóbbi befektetései közé tartozik a MetaMask pénztárcát kifejlesztő ConsenSys és a Near Protocol, ami egy DApp-fejlesztési blokklánc platform.

De talán az Alameda eddigi legsikeresebb befektetése – legalább is egy kis időre – a Solana bevásárlása lehetett 2021. júniusában, mielőtt a token harminc dollár alatti értékről több mint kétszázötven dollárra emelkedett.

Binance Labs

Binance Labs

2018-ban a Binance elindított egy kombinált befektetési és inkubációs szárnyat Binance Labs néven. Az inkubátorok startup vállalatokat keresnek és segítenek a korai fejlődés kritikus szakaszaiban.

A Binance által inkubált projektek kezdeti 500 000 dollárt kapnak a vállalkozásban való 10 százalékos részesedésért cserébe, és jogosultak további akár tízmillió dolláros finanszírozásra is.

Bár a Binance Labs csapata elsősorban feltörekvő projekteket inkubál, befektettek már befutott projektekbe is. Az alap nemrég részt vett a Figment 110 millió dolláros Series C finanszírozási körében is. Illetve a Binance áll egy 60 millió dolláros tőkebevonás mögött is, amit a Multichain blokkláncépítő platform számára biztosítottak.

A Binance Labs portfóliójába tartozik a Stepn népszerű move-to-earn protokoll. A Web3-as életmód alkalmazás segítségével kriptót lehet keresni az egészség megőrzéséért cserébe.

Paradigm

Paradigm

A Paradigm egy kriptovállalkozás, amelynek célja, hogy “a kriptovállalkozók és -közösségek legkorábbi és legsegítőkészebb partnere legyen”. A Coinbase társalapítója, Fred Ehrsam 2018-ban alapította a Paradigm-et a Sequoia Capital korábbi partnerével, Matt Huanggal együtt.

A duó azért indította el az alapot, mert közös meggyőződésük, hogy a kripto alapjaiban fogja megváltoztatni a globális pénzügyi rendszert, és a kriptovállalkozásokba való invesztícióval tőkét tudnak kovácsolni a szektor példátlan növekedéséből.

Eddig főként olyan korai fázisban lévő platformokkal működtek együtt, amelyeknek iránymutatásra és finanszírozásra egyaránt szükségük van ahhoz, hogy ötleteik beinduljanak. De befektettek már néhány nagyobb koncepcióba is, mint ameilyen a BlockFi, az FTX és a Coinbase.

A Paradigm jelenlegi befektetési portfóliójában több kriptovaluta és token is szerepel, köztük BTC, Compound és a COSMOS. Tavaly novemberben jelentettek be egy új, 2,5 milliárd dolláros kockázati alapot, a kriptók fókuszálva, ami akkor a legnagyobb specifikus alapnak számított.