A Celsius bukása: mi fog történni a befektetők pénzével?

Adam Levitin kutatóprofesszor és jogászprofesszor, a csődeljárás, a kereskedelmi jog és a pénzügyi szabályozás egyik kiemelt alakja a Celsius csődjéről osztotta meg véleményét a Twitteren, azzal összefüggésben, hogy mi is lesz most a befektetők pénzével.

Mint már írtuk, a “szélsőleges” piaci körülményekre hivatkozva a Celsius Network kriptohitelezési platform szünetelteti a kifizetéseket, az átutalásokat és a swap szolgáltatását. A Celsius a befektetők pénzét különféle DeFi projektekbe fektette, ezek egy része azonban az utóbbi vérzivataros hetekben komoly veszteségeket szenvedett el. A legnagyobb pofont egyértelműen a múlt hónapban kapta a platform, amikor a Terra összeomlott. Na, de egy ilyen helyzetben mi lesz a Celsius ügyfelek pénzével, van-e egyáltalán valami garancia rá, hogy visszakapják?

Levitin rávilágított arra, hogy a Celsius befektetőknek két csoportja van: az egyik csoport most adott kölcsönt (Earn terméket használók, akik kamatban részesülnek a letétjeik után) a Celsiusnak. A másik csoportnak a vagyona egy gyűjtő letéti tárcában pihen. Előfordulhat, hogy bizonyos felhasználóknak mindkettőben van pénze.

Az első csoportba tartozik a Celsius összes NEM amerikai ügyfele, valamint minden amerikai ügyfél, aki az Earn terméket választotta. Ezek az emberek voltaképp a Celsiusnak kölcsönt nyújtottak. Ez azt jelenti, hogy ők a Celsius nem biztosított hitelezői. Ők azok, akik – ha nagyon rosszra fordul a helyzet – mindenüket bukni fogják.

A nem biztosított hitelezők a vagyontárgyak arányos részét kapják vissza, amely azután maradt meg, hogy az összes biztosított hitelezőt kifizették és a csődeljárás összes adminisztratív költségét is (például ügyvédek, pénzügyi tanácsadók). Levitin azt nem tudja, hogy a Celsius, mint Delaware-ben regisztrál cég volt-e egyáltalán biztosítva.

Azok a felhasználók, akiknek a pénze a letéti tárcában volt, más problémákkal nézhetnek szembe. Ők lehet, hogy nem biztosított hitelezők, de az is lehet, hogy igen, a törvény itt nem túl egyértelmű. Még ha a letéti tárca ügyfelei saját maguk is rendelkeznek a kriptovalutáikkal, akkor sem férhetnek hozzá egyhamar a pénzükhöz. Előfordulhat, hogy hónapokig kell várniuk, míg a pénzük elérhető lesz, ami egy ilyen volatilis piacon, mint a kriptopiac, fatális lehet.

Ha ők valóban rendelkeznek saját kriptójukkal, akkor a letéti eszközökre (arányosan felosztva közöttük) joguk lenne ahhoz, hogy a pénzüket visszakapják, de csak olyan arányban, amilyen mértékben ezek az eszközök léteznek.

Ha viszont a Celsius a saját kötelezettségeinek fedezésére a letéti tárcákhoz nyúlt, és a pénz eltűnt, akkor bizony ők is megszívták. Levitin szerint ez nem biztos, hogy megtörtént, de egy bajba jutott vállalkozás bármikor hozzányúlhat ahhoz, ami épp kéznél van. Ha hiány van az eszközökben, akkor a hiány mértékéig az ügyfelek nem biztosított hitelezők.

Az Earn ügyfelek tehát a nem biztosított hitelezők. A letéti tárca ügyfelei lehetnek vagy nem lehetnek biztosítatlan hitelezők, de amennyiben a letéti eszközök nem elegendőek, akkor biztosan azok. Azt, hogy a fedezetlen követelések megtérülése itt milyen lesz, csak találgatni lehet, de okunk van azt gondolni, hogy nem lesz happy end a történet vége.

A Celsius az ügyfelektől kölcsönzött pénzeszközöket arra használta, hogy részt vegyen egy carry trade sémában: például DAI stabilcoinokat vettek fel a Maker DAO-n keresztül, biztosítékként WBTC-t használva (ez egy Ethereum token, amely 1 az 1-ben követi a BTC árát).

Tegyük fel, hogy a Celsius 2 dollár értékű ügyfélpénzt vett fel, és azt arra használta, hogy 1 dollár DAI-t kölcsönözzön, arra számítva, hogy a DAI-val elég hozamot termelnek ahhoz, hogy ki tudják fizetni ügyfeleiknek az ígért hozamot (kb. 8%).  Ez mind szép és jó, amíg a fedezet (WBTC) értéke nem kezd csökkenni, mert LTV=150% esetén automatikus margin call van.

Ha a Celsius elkezdett 2 dollárnyi ügyfél által finanszírozott WBTC-t ígérni minden egyes DAI dollárért, akkor már elvesztették az ügyfelek pénzének 25%-át, mire a margin call felszólítás beérkezik. A margin call felszólítás után, ha nincs fundolva a veszteséges pozi, akkor automatikus likvidálás következett be.

Ez az automatikus likvidálás azonban nem ingyenes. A Maker DAO 13%-os díjat számít fel. Ez a biztosíték értékének 13%-a, nem a kölcsön összegének. Tehát ha a margin call 1,50 dollár, akkor ez valójában a kölcsönösszeg. Ezzel a Celsius 1,30 dollárra csökkenne, tehát kb. 65 centet kapott volna abból a dollárból, amivel tartozott az ügyfeleinek.

Azt feltételezhetjük, hogy nincs rekurzív hitelfelvétel (a hitelbevétel felhasználása egy másik hitel fedezeteként). Ha ez megtörténne, akkor sokkal, de sokkal rosszabb lenne a helyzet.

Most úgy tűnik, a Celsius úgy döntött, hogy “eljátssza a feltámadást” (szokásos fizetésképtelen céges játék, lásd Do Kwon Terráját kicsit másképp). Ahelyett, hogy egyszerűen lezárta volna a Maker DAO pozícióját a hitel visszafizetésével, a Celsius inkább további biztosítékokat szerzett.

Ez tulajdonképpen az olcsóbb lépés, ha likviditási gondjaid vannak. Vagy elő tudsz jönni 1 dollárral a hitel visszafizetésére, vagy hozzáadsz még 12 centet (vagy bármit), hogy biztosítékot szerezz és a 150%-os margin call küszöb felett maradj. Ha nincs meg a dollár, akkor ez egy könnyű döntés.

Ha a Celsiusnak szerencséje van, akkor a BTC piac fellendül, és fel tudja oldani a pozícióját, elkerülve a 13%-os likviditási büntetést. De ha nem így lesz, akkor nagy bajban van. Nem engedheti meg az ügyfeleinek, hogy kivegyék a pénzüket, mert egyszerűen nincs pénze arra, hogy visszafizesse őket.

A Celsiusnak most egy szerencséje van: nincs nyilvánvaló azonnali likviditási veszély (papíron). Senki sem fog egyhamar ítéletet kapni ellenük, így addig várhatnak, ameddig a fizetési jegyzéket meg tudják csinálni. A Celsiusnak viszont döntenie kell: vagy megpróbálja minél gyorsabban eladni a jó eszközeit (ami feltételezi, hogy a BTC esik vagy stabilizálódik), vagy reménykedik abban, hogy a BTC árfolyama magához tér. A platform ugyan nem ment csődbe, de ezek után nem valószínű, hogy bárki is letétet akarna elhelyezni a Celsiusnál, szóval így is úgy is, egy kész csodára lesz szüksége, hogy az ügyfelek és befeketetők bizalmát visszaszerezze.