A belső-mongol bitcoin bányászok könnyen a hitelezők feketelistájára kerülhetnek

A kínai tartomány, Belső-Mongólia új törvényjavaslata szerint a bitcoin bányászok a pénzügyi rendszer feketelistájára kerülhetnek, amennyiben illegálisan végzik tevékenységeiket.

Belső-Mongólia a pekingi utasítást követve újabb korlátozásokat vezet be a bitcoin bányászok számára

Kína alig néhány napja jelentette be, hogy visszaszorítja a bitcoin bányászatát és kereskedését az országban, de a szigorítások már több tartományban konkretizálódni kezdenek. A helyi jelentések szerint most Belső-Mongóliában vezetnek be új törvényt, melynek részeként az illegális bitcoinbányászok korlátozottan (vagy egyáltalán nem) férnének majd hozzá bizonyos hitelekhez, pénzügyi termékekhez, és még a külföldi utazási lehetőségeik is korlátozva lesznek.

Az új szigorítás nem csak az egyéni bányászokra vonatkozik, de a felhő szolgáltatókra, az internet cégekre, sőt még az olyan internetkávézókra is, ahol illegálisan bányásznak kriptovalutákat.

Belső-Mongólia Szecsuán és Hszincsiang tartományok mellett évek óta kedvelt célpontja a bitcoin bányászoknak a nagyon alacsony energiaárak miatt. Itt esős időszakokban vízenergiával, száraz időben azonban fosszilis anyagokkal állítják elő az áramot. Ezen fosszilis energiaforrások túlzott használata volt az elsődleges indítóok Peking szerint a mostani szigorítások bevezetésére.

A belső-mongol irányítás már márciusban is korlátozni akarta a bitcoin bányászatot a tartományban. Ezt akkor szintén arra hivatkozva jelentették be, hogy az ország 2060-ra el akarja érni a karbonsemlegességet, melynek teljesítésére tavaly tett ígéretet Kína. Ez a korlátozás jelenleg is kidolgozás alatt áll, konkrét megvalósításával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkoztak.

Az utóbbi hónapok egyik legforróbb témája volt a bitcoin és a bányászatához kapcsolódó energiafogyasztás. A kínai korlátozások mellett korábbi támogatása ellenére Elon Musk is nekiment a kriptovalutának az ügy miatt. Ő pont a napokban jelentette be, hogy észak-amerikai bitcoin bányászcégek képviselőivel találkozott a probléma megoldása végett. A találkozó eredményeképpen megszületett a Bitcoin Bányász Tanács (Bitcoin Mining Council), amelynek elsődleges célja a tiszta energiát támogató kezdeményezések felkarolása lesz.

A belső-mongol bitcoin bányászok könnyen a hitelezők feketelistájára kerülhetnek

Forrás: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index

A Bitcoin energiafogyasztását követő index szerint Kína 2020-ban a globális hashráta kb. 65%-áért volt felelős. Ennek csaknem fele Hszincsiang tartományához volt köthető, míg Belső-Mongólia nagyjából 8%-át tette ki a teljes teljesítménynek. A szigorítások hatására várhatóan egyre több bányászcég fogja elhagyni az országot.