A Binance körüli álhír okozta az esést a Bitcoin árfolyamában?

Csütörtökön olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Binance shanghai irodáját megszállta a rendőrség, és fel is kellett függeszteni a napi munkavégzést.

Azóta azonban a kriptotőzsde vezérigazgatója, Changpeng Zhao alaptalannak nevezte a híreket, és visszautasította a vádaskodást.

A Binance beperli a The Block hírügynökséget

A kriptohírekkel foglalkozó médiaportál, a The Block hozta le a hírt, hogy november 21-én a Binance irodáját be kellett zárni hatósági korlátozások miatt. A hírügynökség forrásai szerint 50-100 embernek kellett máshogy megoldani a napi munkavégzést az irodán kívül.
Changpeng Zhao, a Binance CEO-ja közben reagált a hírre a Twitteren, és egyértelműen kijelentette: “ Nincs rendőrség, nincs nyomozás, nincs baj az irodával.”


Ez a hír azonban rögtön nagy vihart kavart a kriptovaluta közösségben. Az egyik legtöbbet vitatott hír lett az elmúlt két napban, különösen a mostani Bitcoin árfolyammozgásokat figyelembe véve.

Zhao már többször is beszélt róla nyíltan, hogy ezek a hamis hírek sokat ártanak a Binance reputációjának. Már azt is fontolóra vette, hogy pert indít a The Block ellen.

Emellett Zhao arról is panaszkodott, hogy ezek az álhírek nemcsak a Binancere, de a Bitcoin árfolyamára is negatív hatással vannak. A Bitcoin árfolyama 8.000 dollár fölött kezdte a pénteki nap elején, aztán a hír hatására közel 6.700 dollárra esett vissza. Ez napi 17%-os esésnek számít. Azóta az árfolyam próbál visszaereszkedni, most 7.400 dollár körül tart.

Ennyi elég volt egy 17%-os zuhanáshoz?

Attól függetlenül, hogy ez a hír valós vagy hamis, minden jó hírű médiaportálnak tudatosítani kell, hogy milyen veszélyes fegyvert tart a kezében. Nem megbízható forrás alapján hírt közölni nagyon gyorsan pánikszerű eladást okozhat a piacon. Sajnos ez a hógolyó effektus nagyon gyorsan kialakulhat ilyen vírusszerű álhírek hatására.

Ha az a kérdés, hogy ezek a hírek ilyen jelentős áresést tudnak-e okozni a Bitcoinnál mint az elmúlt napokban is láttuk, akkor szerintem nem. Véleményem szerint inkább a kínai kriptotiltás okozhatja ezt a jelentős áresést.

Szerencsére a kínai tiltás már a Binance tőzsdét nem érinti. A cég nem olyan rég költözött el Kínából, és ma már Máltán van a főhadiszálllása.

A tőzsde emellett több kisebb irodát is nyitott világszerte. Tehát ebből a szempontból sem okozhat nagy zűrzavart a vállalat működésében, ha be is zárnak egy szinte üres irodát Kínában.

Azonban hasonló hírek okoztak nagy pánikot 2014-ben, amikor a Mt. Gox tőzsdét szállták meg a hatóságok. Akkor még ez a tőzsde uralta szinte egymaga a teljes piacot. Így bármilyen negatív, kellemetlen hír a platformmal kapcsolatban azonnal viharszerű felfordulást okozott a Bitcoin piacán. Mikor megjelent a hír a Mt. Gox összeomlásával kapcsolatban, a Bitcoin árfolyama azonnal több mint 70%-ot esett.

Konklúzióként azt kell megállapítanunk, hogy minden médiaportálnak komolyan kell venni a tények ellenőrzését. Nem szabad csak egy forrásra hagyatkozni, több hiteles forrással kell megerősítettni bármilyen hírt. Láthatjuk ugyanis, hogy ma bármilyen újdonság, kiváltképp a hamis hírek milyen hatalmas károkat okozhatnak a kriptovalutáknak és érintett cégeknek.