A bitcoin 2022 júniusa óta először lépte át a 30 000 dolláros szintet

A világ legismertebb kriptovalutája, a bitcoin átlépte a 30 000 dolláros határt, ami előző év júniusa óta a legmagasabb szintet jelenti. A cikk írásának időpontjában 30 060 dolláron lehet vele kereskedni a CoinMarketCap adatai szerint.

Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy a kiugrásnak nincs egyértelmű katalizátora. Edward Moya piaci elemző szerint az emelkedés részben az olyan kriptokereskedőktől való vásárlás jelentette, akik a közösségi médiában frusztrációjuknak adtak hangot egy New York Times-ban megjelent cikk miatt, amely a Bitcoin energiafogyasztásával foglalkozott.

Moya továbbá megjegyezte, hogy az emelkedés a Federal Home Loan Bank adósságkibocsátásának csökkenéséről szóló hírek megjelenésekor történt, jelezve, hogy a bankválság enyhülni látszik.

„A bitcoint megbízható értékőrzőnek is tekintik, amelyből hiányoznak azok a problémák, amelyek a pénzed harmadik félnél vagy banknál való tárolásából származnak. Ezt támasztja alá az is, hogy 2021 óta csökken a korreláció a részvénypiacokkal. A BTC-t mostanra már valóban kockázatmentes eszközként kezdik felfogni.” – jelentette ki Richard Mico, a fizetési infrastruktúrákat kínáló Banxa amerikai vezérigazgatója.

Más jelentős kriptovaluták is szintén árfolyam-emelkedésnek örülhettek az elmúlt órákban, mint például az ETH, amely átlépte az 1900 dolláros határt.

Tovább emelkedhet a bitcoin?

A részvényindexek figyelembe véve, azok nagyjából változatlanul zártak. Az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average néhány százalékpontos emelkedéssel, míg a Nasdaq Composite 0,03%-os veszteséggel zárt. A kriptoszektorhoz kapcsolódó részvények viszont jobban teljesítettek. A Coinbase (COIN) kriptotőzsdéi 7,6%-kal, míg a MicroStrategyé (MSTR) 7,8%-kal emelkedtek.

A piacok a héten a márciusi amerikai fogyasztói árindex (CPI) alakulását fogják figyelni, hátha jelét látják annak, hogy az infláció továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Februárban az amerikai infláció 0,4%-ra lassult az egy hónappal korábbi 0,5%-hoz képest, éves szinten pedig 6%-ra az előző havi 6,4%-ról. Ennek azért van jelentősége, mivel a március 14-ei adatok megjelenését követően a bitcoin 26 000 dollár fölé ugrott.

A digitális eszközök a közelmúltbeli bankcsődök után, amelyek aggodalmat keltettek a hagyományos pénzügyi rendszerrel kapcsolatban, vettek nagyobb lendületet. A befektetők inkább olyan eszközök felé fordultak, amelyek mind a nehéz időkben is meg tudják őrizni értéküket.

A befektetők a banki óriások negyedéves eredményeit is mérlegelik majd. A JPMorgan Chase, a Wells Fargo és a Citigroup várhatóan beszámolnak eredményeikről. Az elemzők nagyrészt visszaeső negyedévet várnak, különösen a nehéz helyzetben lévő pénzügyi szolgáltatási szektorban.