Hogyan alakult a hashráta tokenek teljesítménye az elmúlt egy évben

A hashráta tokenek egyszerű módszert kínálnak a Bitcoin-bányászatban való részvételre, anélkül, hogy az ASIC bányászgépek üzemeltetésével kellene bajlódnunk. A két legnépszerűbb token, a Poolin pBTC35A és a Binance által támogatott BTCST tokenek teljesítménye az elmúlt naptári évben azonban nem volt teljesen meggyőző.

A pBTC35A token

A Poolin hashráta token 2021. elején indult útjára, hogy hidat képezzen a Bitcoin-bányászat és a decentralizált pénzügyek (DeFi) eltérő világa között.

Az osztalékfizető értékpapírhoz hasonlóan – mint minden hashráta token – garantálja a tulajdonosának az 1 TH/s hashrátának megfelelő folyamatos kifizetéseket 35 J/TH gépi hatékonyság mellett. Más szavakkal úgy lehetne összefoglalni, hogy 100 darab token birtoklása nagyjából ugyanolyan kifizetéseket jelentene, mint amilyen kifizetések egy Bitmain S19-től várhatóak egy adott időszakban.

A többi bányászhoz hasonlóan a Poolin is erős ellenszéllel szembesült a 2021. júniusában bevezetett kínai bányászati tilalom miatt. A tokenek kifizetését “kevesebb mint 60 napra” felfüggesztették 2021. júniusában. A Poolin vezérigazgatója, Kevin Pan nemrégiben közzétett tweetje szerint az új bányásztelep végső beüzemelési munkái a jelek szerint még mindig zajlanak Nyugat-Texasban.

Ennek fényében tehát nem meglepő, hogy a Poolin tokenje elég rosszul teljesített a hasonló rangú ASIC bányászgépekhez képest. Január 1. óta a token ára a Hashrate Index szerint átlagosan 30%-kal volt lejjebb a hasonló módon rangsorolt bányászgépekkel szemben. Sőt, a token ára a tavalyi év nagy részében elmaradt a hasonló kategóriájú bányászgépektől. Kisebb prémiumot mindössze a 2021. március-áprilisi és a 2021. október-novemberi Bitcoin-árhullámok idején sikerült begyűjtenie.

Poolin

A token iránti érdeklődés is csekély, és csökkenő tendenciát mutat. Az írás időpontjában az UniSwapon az elmúlt 24 órában mindössze 53 850 dollár értékben volt a forgalom. Jelentősebb volumen növekedés nélkül valószínűleg nehéz lesz a token számára felzárkózni az ASIC piaci árakhoz.

 A BTCST hashráta token

A BTCST token 2021. márciusában debütált, három hónappal a kínai Bitcoin-bányászati tilalom bejelentése előtt. A projekt állítólag megúszta a tilalom legnehezebb időszakát, és nem jelentettek kifizetési kihagyásokat. A Genesis Mining, a Binance Pool, az Atlas Mining és sokan mások a projekt támogatói között szerepelnek. Ezek együttesen a Bitcoin-bányászat hashrátájának 12%-át teszik ki.

Sajnos azonban más területeken vannak problémák ezzel a termékkel kapcsolatban. Különösen a token irracionálisan magas ára aggasztó a mögöttes hashráta áramláshoz képest. Egy BTCST token 0,01 TH/s hashráta tulajdonjogát jelenti 60 J/TH mellett. Így a hatékonyság a középkategóriás ASIC gépekkel egyezik meg, mint például az Antminer S17 vagy a Whatsminer M20 széria, de sokkal alacsonyabb kifizetési küszöbértékkel. Egy token tulajdonosának nagyjából 4500 BTCST tokenre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje egy Antminer S17 hashráta teljesítményét.

BTCST

A gyenge hashráta termelés ellenére a tokennel jelenleg 1400 J/TH dolláron kereskednek, ami 26-szorosa egy hasonló specifikációjú gép 52 USD per J/TH értékének. De ne ijesszük el teljesen a befektetőket. A Galaxy Digital ugyanis 45 éves megtérülési időt kalkulált ennek a tokennek az induláskor.

Működésképtelen?

A pBTC35A és a BTCST tokenek különböző problémákkal küzdenek, de hasonló okokra vezethetőek vissza. Az ok a kifizetések visszatartására vagy a mögöttes termék rossz befektetői ismereteiből eredő irracionális árfolyammozgásokra való érzékenység. Ennek ellenére egyelőre azonban nem valószínű, hogy a hashráta tokenek a közeljövőben teljesen eltűnnének.