A bitcoin bányászdíj 8x akkora, mint az összes többi alté együttvéve

A Messari.io árindex oldal adatai alapján a vezető kriptopénz bányászainak a múlt pénteken 540 000 dollárt generált bitcoin bányászdíj formájában. Az összeg 8x akkora, mint az összes többi oldalon listázott bányászható altcoin együttes bányászdíja.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

A második helyre az Ethereum szorult mely az adatok alapján csak 68 000 dollár bevételt termelt.

A bitcoin bányászdíj / nap egy működő ökoszisztéma példája

Az Ethereum napi bányászdíja 88%-kal kevesebb mint a bitcoiné, nem is beszélve a kisebb tranzakciós volumenű coinokról, mint a Litecoin, Lisk, Bitcoin Cash, Monero, Dash, XRP, Dogecoin és Ethereum Classic amik együttesen 3600 dollárt hoztak a bányászoknak 24 óra alatt.

Sokan mondhatnák, hogy az alacsony napi bányászdíj csak a felhasználóknak kedvez, mivel fillérekért tudnak alternatív digitális eszközöket küldeni. Viszont ha belegondolunk, és a különböző érmék ökoszisztémáit ösztönzők során keresztül szemléljük, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a bányászoknak hosszú távon nem fogja megérni altcoinokat bányászni, mivel a fix blokkjutalmat leszámítva nincs más anyagi motivációjuk a hálózat fenntartására. Árfolyam spekulációra pedig hosszú távon nem lehet egészséges ökoszisztémát építeni.

Satoshi Nakamoto úgy alkotta meg a Bitcoin hálózatot, hogy az biztonságban legyen az 51%-os támadásokkal szemben. Pontosan ezért alakult kialakításra a tranzakciós díj amilyen, szabad utat engedve azoknak, akik kicsit többet szeretnének fizetni azért, hogy a tranzakciójuk gyorsabban célba érjen. Ezért és a blokkjutalomért cserébe a bányászok egy időre a készülékeik erőforrásait a hálózat szolgálatába állítják a tranzakciók hitelesítésével.

A digitális eszközök többségének a blokkjutalom jelenti a fő ösztönzőt. A Bitcoin esetében a bányászdíjak felé fog eltolódni a hangsúly

A blokkjutalom jelenti a Bitcoin és más digitális eszközök bányászainak a fő bevételi forrást. Azért részesülnek blokkjutalomban a bányászok, hogy egy új blokkot generáljanak le. A jövő évi blokkjutalom felezés közeledtével feleződni fog a blokkjutalom 12.5 BTC-ről 6.25 BTC-re.

Ahogy a blokkjutalom egyre kisebb lesz, annál nagyobb szerepet fognak kapni a tranzakciós díjak, mint fő ösztönzők. Ugyanakkor a legtöbb digitális eszköz esetében még kiforratlan irányítás modellt látunk, vagy az ösztönzők közötti egyensúly nincs kellően finomhangolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.