A bitcoin bányászdíj 8x akkora, mint az összes többi alté együttvéve

A Messari.io árindex oldal adatai alapján a vezető kriptopénz bányászainak a múlt pénteken 540 000 dollárt generált bitcoin bányászdíj formájában. Az összeg 8x akkora, mint az összes többi oldalon listázott bányászható altcoin együttes bányászdíja.

A második helyre az Ethereum szorult mely az adatok alapján csak 68 000 dollár bevételt termelt.

A bitcoin bányászdíj / nap egy működő ökoszisztéma példája

Az Ethereum napi bányászdíja 88%-kal kevesebb mint a bitcoiné, nem is beszélve a kisebb tranzakciós volumenű coinokról, mint a Litecoin, Lisk, Bitcoin Cash, Monero, Dash, XRP, Dogecoin és Ethereum Classic amik együttesen 3600 dollárt hoztak a bányászoknak 24 óra alatt.

Sokan mondhatnák, hogy az alacsony napi bányászdíj csak a felhasználóknak kedvez, mivel fillérekért tudnak alternatív digitális eszközöket küldeni. Viszont ha belegondolunk, és a különböző érmék ökoszisztémáit ösztönzők során keresztül szemléljük, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a bányászoknak hosszú távon nem fogja megérni altcoinokat bányászni, mivel a fix blokkjutalmat leszámítva nincs más anyagi motivációjuk a hálózat fenntartására. Árfolyam spekulációra pedig hosszú távon nem lehet egészséges ökoszisztémát építeni.

Satoshi Nakamoto úgy alkotta meg a Bitcoin hálózatot, hogy az biztonságban legyen az 51%-os támadásokkal szemben. Pontosan ezért alakult kialakításra a tranzakciós díj amilyen, szabad utat engedve azoknak, akik kicsit többet szeretnének fizetni azért, hogy a tranzakciójuk gyorsabban célba érjen. Ezért és a blokkjutalomért cserébe a bányászok egy időre a készülékeik erőforrásait a hálózat szolgálatába állítják a tranzakciók hitelesítésével.

A digitális eszközök többségének a blokkjutalom jelenti a fő ösztönzőt. A Bitcoin esetében a bányászdíjak felé fog eltolódni a hangsúly

A blokkjutalom jelenti a Bitcoin és más digitális eszközök bányászainak a fő bevételi forrást. Azért részesülnek blokkjutalomban a bányászok, hogy egy új blokkot generáljanak le. A jövő évi blokkjutalom felezés közeledtével feleződni fog a blokkjutalom 12.5 BTC-ről 6.25 BTC-re.

Ahogy a blokkjutalom egyre kisebb lesz, annál nagyobb szerepet fognak kapni a tranzakciós díjak, mint fő ösztönzők. Ugyanakkor a legtöbb digitális eszköz esetében még kiforratlan irányítás modellt látunk, vagy az ösztönzők közötti egyensúly nincs kellően finomhangolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.