51%-os támadás alá vehető a Dash hálózata?

Az egyre népszerűbb altcoin 51%-os támadás veszélyének lehet kitéve – állítja egy Redditor.

51%-os támadásnak van kitéve a Dash hálózata?

DASH árfolyamA Redditen megjelent kimutatás szerint a Dash hálózatának több, mint 51%-a a NiceHashtől származó számítási kapacitás ellenőrzése alatt áll. A jelentés megjelenésekor a teljes hash kapacitás 1790 TH/s volt a Dash hálózatán, melyből 1390 TH/s, közel 70% származott a NiceHashről.

A Flenst nevű felhasználó szerint ezen belül is jelenleg 560 TH/s egy nem ismert bányász közösségtől származik, mely 3 kriptopénz számlára kapja a bányászatból származó jutalmat. Az elemzése szerint, amennyiben ezek az ismeretlen bányászok a Dash hálózatának több, mint 51%-át tartják ellenőrzésük alatt, bármikor támadást intézhetnek a kriptopénz ellen.

2018 szeptember óta az ismeretlen bányászok hash erőforrása folyamatosan a nő a hálózaton.  Míg ezelőtt csak 20% volt a NiceHash részesedése ez mára már 70%-ra nőtt. A NiceHash platformján keresztül ugyanis bárki bérelhet számítási kapacitást anonim módon, mellyel tulajdonképpen azt bányászik amit csak akar. Ezért Flenst mindenkit megkér, hogy különös figyelemmel nézze a hálózati aktivitást a következő időszakban.

Elszaporodtak az 51%-os támadások

Bitmain elérheti az 51%-otÉpp most jelentette be a Gate.io, hogy a hetekben elszenvedett Ethereum Classic hálózat 51%-os támadása kapcsán 40 ezer ETC-t vesztettek. De ha egy kicsit visszamegyünk az időben tavaly nyáron szinte egymás után jelentek meg a hírek, hogy a kisebb érmék ki vannak téve az 51%-os támadásnak.

Egy 51%-os támadás során a támadó átveszi az irányítást a teljes hálózati hash kapacitás felett és így tudja manipulálni a blokkláncot és a tranzakciókat, azaz dupla költést végrehajtani, valamint akár forkot alkalmazva két külön blokkláncot létrehozni. Korábban az ilyen támadások leginkább csak elméleti szinten léteztek, ugyanis kellően nagy mennyiségű hardver vásárlása volt szükséges ahhoz, hogy egy ilyen támadást kivitelezhessen egy hekker.

Amióta azonban számítási kapacitást már bérelni is lehet, a rettegett 51%-os támadás egyre nagyobb problémává válik a kisebb altcoinok számára.

Sőt júniusban még az is felmerült, hogy a Bitmain akár a Bitcoin hálózatán is kulcspozícióba kerülhet, ha a hash erőforrás több, mint felét birtokolni képes. Szerencsére erre nem került sor végül és a Bitmain is megerősítette, hogy a bányász poolok tőle függetlenül működnek. Kisebb érmék esetében azonban folyamatos problémát okozhat a relatív olcsón kivitelezhető támadási mechanizmus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük