A bitcoin bányászokat nem hatotta meg a beszakadás

A Terra tegnapi beszakadása hatalmas hullámokat keltett a kriptopiacon, aminek a hosszú távú következményeit még senki se látja előre. Az események ellenére a kriptobányászok azonban zavartalanul folytatják a munkát.

Pánik a kriptopiacon

Az eladási hullám még korántsem ért véget és a kriptotőzsdéken tapasztalható pánik már a hagyományos tőzsdéket is elérte. A bitcoin ma délelőtt egészen 26350,49 dollárig zuhant, és ugyan elkezdett lassan felfelé araszolni, de lehet hogy a tegnapi nap után már csak egy lassú oldalazásra futja majd tőle.

Fiúk a bányában

A bányász cégek viszont mintha egy külön univerzumban élnének, vidámat folytatják tovább a munkát. Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem izgatják magukat az árfolyam ingadozások miatt sőt, egyesek még örülnek is neki.

A Cointelegraph hírportál munkatársa három bitcoin bányász céget kérdezett meg a további terveiről. Az általa megkérdezett két nagy részvénytársaságnál és a kis magáncégnél is úgy nyilatkoztak, hogy a medve piac nem befolyásolja majd a munkájukat.

Zavartalan a bányászat?

A Marathon Digital Holdings (MARA) a Bitcoin Treasuries adatai alapján a világon a harmadik legnagyobb bitcoin vagyonnal rendelkező részvénytársaság. A cég egy kevés vagyoni eszközre alapozó stratégiát alkalmaz, ami a medve piac majdnem összes negatív hatásától megvédi őket. Emellett viszont a mostani helyzet remek lehetőséget is nyújt a számukra. A pénzügyi nehézségek előbb utóbb meg fogják tizedelni a konkurenciát, és a MARA átveheti a piacukat.

A megcsappanó konkurencia miatt egyúttal a hashráta is csökkenni fog a Bitcoin hálózaton, ami megkönnyíti majd a bitcoin bányászatot. A kevesebb bányászat miatt pedig az energia árak is zuhanni kezdenek.

Charlie Schumacher, a MARA fő szóvivője szerint a talpon maradó vállalatok így még több bitcoint tudnak majd bányászni, ráadásul olcsóbban mint korábban.

A nagyok kitartanak

A Riot Blockchain (RIOT) vezérigazgatója se nyugtalankodik különösebben. A Jason Les által vezetett cég a nyolcadik helyen szerepel a Bitcoin Treasuries listáján. Ez és a cég stabil, hosszú távú hitelektől mentes mérlege biztos alapot adnak a cég működéséhez. Les szerint:

A bitcoin piac ingadozásai nem befolyásolják a bányász gépekre vonatkozó üzembehelyezési terveinket, ezért havonta tovább növeljük a hashrátánkat.

Ha nincs bérlő akkor magának bányássza a bitcoint

A bányászati kapacitás bérbeadásával foglalkozó Redivider-nél is optimistán tekintenek a jövőre. A vezérigazgató, Tom Frazier, szerint a cég kevesebb bérlővel is változatlanul folytatja majd a működését. Az egyetlen különbség csupán annyi lesz, hogy a kibányászott bitcoin nem a bérlők, hanem a cég zsebében landol majd.