A Bitcoin ciklusok hosszabbodásának elmélete

A legtöbb kriptopiaci szereplő hisz a Bitcoin ciklikus természetében, amelynek fő vezérelve a négy évente bekövetkező felezés. Azonban a ciklusok hosszával kapcsolatban már megoszlanak a nézetek, és az a hipotézis is vitatott, hogy a ciklusok egyre hosszabbak lesznek. Most viszont, amikor a Bitcoin egy újabb árfolyamcsúcsot döntött meg, érdemes validálni a Bitcoin ciklusok hosszabbodásának a tézisét.

Mi is valójában a Bitcoin ciklusok hosszabbodása?

A Bitcoin ciklusok hosszabbodásának a hipotézise feltételezi, hogy az egymást követő ciklusok egyre hosszabbak. A ciklusok kezdetét pedig a felezéstől vagy az adott cikluson belül a legalacsonyabb árfolyamtól mérik.

Például a genézis ciklus 250 napot tartott, a második ciklus már 750 napot, a harmadik pedig 1050 napot. A mostani ciklus, akkor kezdődött, amikor az árfolyam 3122 dollár volt 2018. december 15-én, és most közeledik a 1050 napos határhoz.
Tehát a mostani ciklus már majdnem eléri az előző ciklus hosszát.

Van azonban a bitcoin ciklusok mérésnek egy másik módja is. Ebben nem az abszolút alacsony árfolyamtól méri, hanem a felezés idejétől. A Bitcoin négyévente megfelezi a blokkok bányászása után a bányászoknak adott jutalom mértékét. Az utolsó felezés 2020. május 11-én volt, a jutalom mértéke ekkor 6.25 BTC-re esett vissza. Ezt az a bányász kapja, amelyik leghamarabb oldja meg a matematikai kalkulációt és képes megfejteni a következő blokk hash-jét.

Fontos azt is kiemelni, hogy a felezés egyik utóhatása, hogy szisztematikusan csökken a Bitcoin kínálata, ezzel négyévente tovább erősödik a deflációs hatás a kriptovalután.

A Twitteren @ByzGeneral néven futó kriptoelemző megosztott egy ábrát, amely a három utolsó Bitcoin ciklust szemlélteti a felezés után.

Bitcoin ciklus felezés
A tweetben kiemelte, hogy a 2017-es bikapiac 35%-kal több ideig tartott mint a 2013-as bikapiac. Emellett hozzátette:
Ha feltételezzük, hogy a mostani ciklusban a bikapiac 35%-kal hosszabb ideig tart mint az előző, akkor a bikapiacnak 2021 első negyedévében véget kellett volna érnie.”

A hipotézis alátámasztása

Ha a felezés idejét tartjuk a ciklusok kezdetének, akkor a Bitcoin ciklusok hosszabbodása beigazolódni látszik. Már a fenti ábra is mutatja, hogy a mostani ciklus zöld színnel jelölve hosszabb mint az előző ciklus kék színnel. De a végső visszaigazolás az eheti újabb árfolyamcsúcs, ugyanis 2021. október 20-án a Bitcoin árfolyama elérte a 67 ezer dollárt.

Ezt az eseményt emelte ki egy másik kriptopiaci elemző, Benjamin Cowen is. Ő is nagy támogatója a Bitcoin ciklusok hosszabbodásnak, amit historikus adatokkal is alá tud támasztani.

Az egyik YouTube videójában részletesen kielemezte a korábbi ciklusokat, ahol a ciklusok kezdetét a felezéshez kötötte. Érdekességképpen pár nappal ezelőtt újra megosztotta Cowen ezt a videót, rá pár napra pedig a Bitcoin új árfolyamcsúcsot döntött.

Bitcoin ciklus - Cowen

Cowen kiemelte:
“Ma van az utolsó nap. Az új árfolyamcsúcsnak be kell következni ahhoz, hogy a hosszabbodó ciklus elmélet beigazolódjon a felezéshez viszonyítva.

Visszaeső ROI hosszabb távon

Ha a Bitcoin ciklus hosszabbodásának elmélete beigazolódik, ennek két fontos hatása lesz:
– A Bitcoinnak minden egyes ciklusban több időre lesz szüksége ahhoz, hogy újabb csúcsokat döntsön
– A ROI, azaz a befektetésarányos megtérülés minden egyes ciklusban alacsonyabb.

Az első megállapítás a hosszabbodó ciklus hipotézisének egy természetes konklúziója, a második azonban meglepetés lehet sokak számára. Ugyanis ennek fényében a Bitcoin nemcsak hogy magasabb hozamot generált a korábbi ciklusokban, hanem ezt gyorsabban is produkálta. A hipotézis alapján a befektetőknek így a jövőben több türelemre lesz szükségük, és alacsonyabb ROI-ra is számíthatnak.

A Cowen által közzétett számítás szerint a Bitcoin első ciklusában a befektetők átlagosan 700-szoros ROI-t realizálhattak. A második ciklusban a ROI már csak 500-szoros volt, a harmadikban pedig százszoros.

Ebben a ciklusban, ha a ciklus alját 3122 dollártól számítjuk, akkor eddig 20-szoros ROI-t lehet elérni a Bitcoinnal. Az elemző ezért hozzáteszi:
“Arra is van esély, hogy a mostani ciklus túl fogja teljesíteni az előző ciklust. Az én véleményem szerint most túl is fogja lépni függetlenül attól, hogy a ciklus kezdetét az aljától vagy a felezés idejétől számítjuk.”

Fő okként pedig a növekvő piaci kapitalizációt és a kriptovaluta mint eszközosztály egyre fontosabb szerepét tartja. Ez a szektor érettségét támasztja alá, és ezzel jön majd az is, hogy a volatilitás csökkenni fog.

Sokkal könnyebb elérni 100-szoros hozamot egy olyan eszközzel, aminek a piaci kapitalizációja pár 10 millió dollár. Ma már azonban egy 1.25 billió dollár értékű befektetési eszközről beszélünk.

Konklúzió

A Bitcoin ciklusok hosszabbodásának a tézise már bebizonyosodott, ha a ciklus kezdetét a felezés idejétől számítjuk. A visszaigazolásra még pár napot várnunk kell, ha a ciklus kezdetét az adott ciklus árfolyamának aljától számítjuk. De erre is már csak pár napot kell várnunk.

A következő ciklusokban tehát még hosszabb ciklusidőkkel számolhatunk. Ez mindaddig folytatódhat, amíg a blokkjutalmak értéke inszignifikánssá válik, mert annyira kevés lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.