A Bitcoin kapzsiság indexe a “semleges” zónába zuhant, miután az ETF-ek nem váltották be a reményeket

A Crypto Fear & Greed Index most ment vissza a “semleges” szintre, ahol utoljára 2023. októberében láttunk. Történik ez mindössze néhány nappal a spot Bitcoin ETF-ek történelmi jelentőségű jóváhagyása után az Egyesült Államokban.

Az index szerint a Bitcoin piaci hangulatának pontszáma jelenleg 52 a 100-ból – ez a legalacsonyabb pontszám 2023. október 19. óta, amikor a Bitcoin napi átlagárfolyama nagyjából 31 000 dollár volt.

A váltás kevesebb mint egy héttel azután következik be, hogy a Crypto Fear & Greed Index rövid időre 76-os “extrém kapzsiság” pontszámot ért el, amikor a piac a spot Bitcoin ETF-ek jóváhagyását várta.

Fear & Gear index

Az index hat piaci kulcsmutató alapján gyűjti és mérlegeli az adatokat, hogy minden nap pontozza a piaci hangulatot. Ezek a mutatók a következők: volatilitás (25%), piaci lendület és volumen (25%), közösségi média (15%), felmérések (15%), Bitcoin dominanciája (10%) és trendek (10%).

Fear & Greed index

Fear & Greed index alakulása

Míg a Bitcoin egészen 49 000 dollárig emelkedett az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet döntését követő 24 órában, amivel jóváhagyta a spot Bitcoin ETF-eket, a Bitcoin január 12-re 41 500 dollárig esett vissza, miután a kereskedők lezárták a pozícióikat, és realizálták a nyereséget.

A Bitcoin azóta már kissé visszamászott, és a TradingView adatai szerint a cikk írásakor 43 00 dollár körül kereskednek vele.

BTC árfolyam

Eközben a bevezetésük óta spot Bitcoin ETF-eket bizonytalanság veszi körül: a teljesítményükről ellentmondásos adatok állnak rendelkezésre, és az új befektetési eszközök részletesebb adatairól nem áll rendelkezésre elegendő információ.

A Google Trends adatai szerint a “Miért esik a Bitcoin?” keresések 1,100%-kal megugrottak, mivel a piaci résztvevők a Bitcoin legutóbbi árfolyam esésének okait keresik.