A Bitcoin lesz a világ tartalékvalutája, állítja egy amerikai szenátor

Rand Paul szenátor szerint a Bitcoin a jövőben a világ tartalékvalutájává is válhat a sajátos problémákkal rendelkező dollár helyett.

Az amerikai dollár már évtizedek óta a világ tartalékvalutájának a szerepét tölti be. Az országok kétségbeesetten halmozták fel a dollárt, de Rand Paul szenátor szerint ez a tendencia hamarosan meg fog változni. Úgy véli, hogy a Bitcoin átveszi a dollár szerepét, mint a világ tartalékvalutája.

„A kormányzati valuták megbízhatatlanok és emellett ezek is fiat valuták. Semmi sem fedezi őket. Ahogy egyre többen veszítik el a bizalmukat a kormány iránt, úgy fog egyre több ember a Bitcoinhoz fordulni.”-jelentette ki a szenátor.

A Gallup múlt hónapban végzett felmérése szerint a polgárok bizalma a kormányzatban minden idők legalacsonyabb szintjét mutatja. A felmérésből kiderül, hogy a kormány azon képességébe vetett bizalom, ahogyan a nemzetközi problémákat kezeli mindössze 39%-os, míg az államokban való bizalom 57%-os.

Érdemes megemlíteni Paul szenátornak az affinitását a legnépszerűbb kriptovalutához. Ezt mi sem tükrözi jobban, mint az a tény, hogy 2016-ban a választási kampánya során Bitcoinban fogadta el az adományokat. Ezzel ő volt az egyik legkorábbi kormányzati tisztviselő, aki kinyilvánította, hogy támogatja az eszközt. Másrészt nem ő az egyetlen szenátor, aki nyíltan kiállt a Bitcoin mellett. Nemrégiben Cynthia Lummis szenátor megerősítette, hogy birtokolja az eszközt, és elmondta azt is, hogy hajlandó lenne támogatni az üldöztetés elől menekülő kínai bitcoin bányászokat. Továbbá Pat Toomey szenátor is felszólította az amerikai kormányt Kína kriptovalutákkal kapcsolatos tilalma után, hogy kezdeményezzenek annak érdekében, hogy az ország az ökoszisztéma vezető szereplőjévé váljon.

Jó úton halad a Bitcoin

A Bitcoin azon törekvése, hogy a világ tartalékvalutájává váljon, az utóbbi hónapokban jelentős lendületet vett. A perifériáról a középpontba vezető útja egyre inkább formálódik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé tették a Bitcoint. Emellett a növekedéséről tanúskodik az a fellendülés, amelyet az eszköz a Kína által elrendelt tilalom óta tapasztalt. Azóta a Bitcoin értéke az egekbe szökött, és elérte az új 66 930 dolláros rekordot is. A sikerek hatására olyan jóslatok is napvilágot láttak, miszerint az év végére elértheti a 100 000 dollárt is. Persze érdemes óvatosan kezelni ezeket a jóslatokat.