A Bitcoin mempool túlterheltsége elhozta a Lightning fénykorát

A Bitcoin mempool túlterheltsége miatt a Lightning Networkön kilőtt a tranzakciók száma.

Mint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, brutálisan leterhelt a Bitcoin hálózata. A hétvégén nagyjából fél millió tranzakció ragadt benn, ezt pedig csak a Lightning Network használatával lehetett megkerülni. A Layer 2 hálózaton brutálisan megugrott a tranzakciók száma, erről különösen a Bitfinex számolt be, amely az egyik első a kriptotőzsdék között, mely a BTC-tranzakciókat az LN-en keresztül valósította meg.

A tőzsde még 2019-ben döntött a Lightning használata mellett, amikor még nagyon kevesen voltak hajlandóak ezen keresztül bitcoint küldeni. Akkoriban kevesebb mint 5000 csomópont és kevesebb mint 32 000 csatorna volt globálisan, míg ma már több mint 18 000 csomópont van, és a csatornák száma majdnem 80 000.

A hálózat zsúfoltságával az egyes tranzakciók díja az egekbe szökött, és a tranzakciók érvényesítésének átlagos ideje is drasztikusan megnőtt.

Ha valaki nem akar egy utalásért mélyen a zsebébe nyúlni, akkor kénytelen most a Lightningra átnyergelni.

A Bitcoin Layer 2 hálózata azonnali tranzakciókat tesz lehetővé szinte elhanyagolható költséggel, emellett nincsenek valódi kapacitáskorlátjai sem. A jelenlegi 18 000 csomópont jóval több tranzakciót képes kezelni, mint amennyit a láncon lévő bányászok elbírnak, sőt, még a manapság tapasztalható hatalmas keresletet is gond nélkül veszi.

Ha a mempoolban lévő összes tranzakció validálása közel 24 órát vehet igénybe, az LN segítségével ezek validálása percek, de legfeljebb néhány óra alatt elvégezhető.

Ráadásul a mempoolban még mindig közel 400 000 tranzakció van, amelyeket az alacsony díjak miatt biztosan nem fognak 24 órán belül érvényesíteni.

A Bitfinex CTO-ja, Paolo Ardoino elmondta:

“A Lightning jó hely ahhoz, hogy enyhítse a Bitcoin hálózat zsúfoltsági problémáit. A Bitfinexnél az elmúlt 30 napban 11 000 tranzakciót láttunk, és arra számítok, hogy ez csak növekedni fog. Több tőzsdére és több tőzsdei felhasználóra van szükségünk, hogy a Lightningot erőltessük, hogy a gyorsabb sebességből és a sokkal alacsonyabb költségekből profitálhassunk. A Blockstream Liquid hálózata szintén egy jó másodlagos réteg, amely segíthet olyan helyzetekben, amikor a fő hálózat túlterhelt”.

Ezek a számok egyrészt azt mutatják, hogy valóban fellendülőben van az LN használata. Másrészt viszont, ha tömegesen használnák, a Bitcoin mempool valószínűleg nem lenne leterhelve.