Egy osztrák befektető: az arany megbízható akár egy Volvo, a Bitcoin olyan, mint egy Ducati sportmotor

Az aranyba való befektetés leginkább egy biztonságos Volvo SUV-val megtett meghitt kirándulásra hajaz, míg a Bitcoin befektetések egy vad utazásra hasonlítanak egy Ducati nyergében. E frappáns kijelentéssel egy, az aranyat támogató beruházó állt elő.

Az osztrák származású üzletember, Ronald-Peter Stoeferle, úgy véli, hogy a BTC árfolyama az elkövetkezendő évtizedben eddig nem látott magasságokba fog törni. Ennek ellenére, még mindig azon a véleményen van, hogy a vezető kriptó még akkor sem lesz képes arra, hogy kiüsse a jó öreg aranyat a nyeregből. Ahogy eddig is, szerinte ezután is a kelendő nemesfém marad a legbiztosabb pénzügyi eszköz. Ebből kiindulva tette a fentebb olvasható kijelentését, amelyben a két merőben különböző gépjármű márkát állította szembe egymással.

Mivel kecsegtet a Bitcoin jövője?

A Kitco News hírportálnak adott friss interjújában Stoeferle újfent a kriptovaluták és az arany viszonyát boncolgatta. Tudniillik, az úriember az Incrementum AG pénzügyi intézmény ügyvezető partnere és alapkezelője.

Az In gold we trust (vagyis Az arany amiben hiszünk) évente megjelenő beszámoló szerzőjeként Stoeferle azt állítja, hogy a Bitcoin és az arany rendkívül hasonlóak. Véleménye szerint a két értékes eszköz nem egymás ellenfelei, ugyanis mindkettő a pénzügyi kísérletek és papírvaluták ellen lép fel. Azt ajánlja a befektetni vágyóknak, hogy ne rekesszék ki egyik opciót sem, inkább ruházzanak be mindkettőbe.

Ezenfelül, az arany értéke az utóbbi időkben egyre csökken, a kriptovaluták zászlóshajójaként ismertté vált Bitcoiné pedig újra fellendülni látszik.

Ronald-Peter Stoeferle

A BTC vételárának alakulását illetően a vállalkozó azt jósolja, hogy kirobbanó emelkedés van kialakulóban.

„Ha a Bitcoin 5 vagy 10 év múlva is jelen lesz a piacon, várhatóan az ára olyan szintet fog elérni, amelyet most még csak el sem tudunk képzelni.”

Azonban kitart amellett, hogy az ősidők óta nagy tekintélynek örvendő nemesfémet egy digitális fizetőeszköz nem fogja túlszárnyalni. A Bitcoin rohamos ütemben zárkózik fel hozzá, viszont még így is mérföldekkel le van maradva, ami a piaci tőkésítést illeti.

Kriptoőrület vs. aranyláz

A szóban forgó befektetési eszközök és a köztük lévő kapcsolat számos vita alapjául szolgálnak mostanában. Stoeferle elismeri, hogy az arany (akár a Volvo autói) megbízható és sokak számára biztonságérzetet nyújt a birtoklása. Ezzel szemben a BTC, akárcsak egy, a Ducati által gyártott motorkerékpár, sokkalta kockázatosabb, de élvezetesebb élményt kínál gazdájának.

Az amerikai milliárdos üzletember, Ken Moelis, a jelenleg is fennálló őrületet, amely a Bitcoint övezi, a 19. században lezajlott aranylázhoz hasonlította. Úgy véli, hogy manapság az emberek ugyanannyira lelkesek a kriptovalutákkal kapcsolatban, ahogy annó az arannyal tették.