Íme a BlackRock és a kriptoszektor szövevényes története

A különféle legendák, próféciák és mítoszok mélyen beépültek a kriptokultúrába is. Egyik sem nagyobb azonban az intézményi befektetők kriptoelfogadást övező narratíváknál.

2017-ben a kriptoközösség megesküdött, hogy az intézményi befektetők is jönni fognak, és megnyílnak a kapuk mindenki előtt. 2020-ban már azt hittük, hogy az intézményi befektetők itt is vannak.

Az intézményi befektetőkhöz kötődő kriptonarratívák minden kriptociklusban jelentős szerepet játszottak – azonban nem mindig a jobbik irányba terelték a dolgokat. A ciklusok csúcsai szinte mindig a mainstream világból érkező szenzációs hírekhez kapcsolódtak, beleértve a Bitcoin határidős ügyletek elindítását, a Coinbase tőzsdére lépését vagy például a Bitcoin Futures ETF-ek megjelenését.

Ennek alapján nem lehet meglepetés senki előtt, hogy ezeknek a narratíváknak egy újabb változata ismét egy újabb emelkedő ciklust indít be a piacon. Egy új narratívának a következő ciklusa pedig már elkezdődött, bár még kevesen beszélnek róla.

Beszéljünk tehát a BlackRockról

Mit is csinál a BlackRock?

“A méretben és erőben páratlan, 10 billió dolláros befektetési alapkezelő vállalat végre érdemben megtörte a jeget. Sokan úgy tekintenek a BlackRockra, mint a Csillagok háborújában a Birodalomra – amit nem igazán lehet egy jóindulatú vállalkozásnak minősíteni. A kriptoszektorba való belépésük előmozdítja a kriptovaluták széleskörű elfogadását, és a különféle mérőszámok emelkedése szempontjából kedvező lehet, de egy kis kognitív disszonanciát okoz azok számára, akik ki akarnak szállni a rosszul működő és elnyomó rendszerekből. Különösképpen abból a szempontból, hogy a Bitcoint pont azért hozták létre, hogy éppen ez ellen a gépezet ellen mutasson egy alternatívát.”

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan jutott ide a BlackRock egyáltalán. Észre fogjuk venni, hogy csendben a BlackRock vezető szerepet vívott ki magának… és úgy tűnt, senki sem vette észre.

Larry Fink BlackRock

Laurence Fink, Blackrock vezérigazgatója

A BlackRock elutasítja Bitcoin

A BlackRock legelső nyilvános kommentárjai a Bitcoinról akkor születettek, amikor ostoba módon meg voltunk győződve arról, hogy az intézményi befektetők a belépés küszöbén állnak, hogy vakon betolják a tőkéjük nagy részét a kriptotérbe.

2017-ben Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója a következőket mondta: “A Bitcoin csak azt mutatja, hogy mekkora igény van a világban a pénzmosásra. Ennyi az egész“.

Egy hónappal e kijelentés előtt a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon a következőket mondta: “Személy szerint én úgy gondolom, hogy a Bitcoin értéktelen, az egész egy nagy csalás. Nem lesz jó vége.”

Durva volt tehát kezdet a nagy intézményi befektetők részéről, de legalább elkezdtek beszélni a kriptovalutákról.

A BlackRock kísérletezik a Bitcoinnal

Négy év telt el, és vajmi keveset hallottunk a kriptovalutákról a BlackRock háza tájáról. Aztán hirtelen megtudtuk, hogy a BlackRock titokban Bitcoin határidős ügyletekkel kereskedett a CME-n.

Ez nagyjából 5 percig uralta a hírfolyamot. Aztán megtudtuk, hogy a BlackRock mindössze 360 000 dollárt keresett azzal, hogy 6,5 millió dollárnyi értékű CME-szerződés tartott. Akkoriban ezek a pozíciók a cég által kezelt vagyonának 0,03%-át tették ki, és a nyereség mindössze 0,0014%-ot jelentett a teljes profitból.

Egyesek nevetségesnek tartották ezt a hírt, de mi tudtuk, hogy valami elkezdődött. A BlackRock hajlandó volt megvetni a lábát a kriptoszektorban.

A BlackRock stabilcoinokba fektet

Majdnem egy újabb év telt el, mire a BlackRock ismét címlapokra került. A figyelem ismét csak rövid ideig tartott.
“A BlackRock kezeli a Circle USDC készpénztartalékait a 400 millió dolláros finanszírozási kör részeként”.

A BlackRock vezető szerepet játszott a Circle finanszírozási körében. Közben csendben tanulmányozták a digitális valutákat, a stabilcoinokat és a mögöttes technológiákat, hogy megértsék, hogyan segíthetnek a kriptovaluták az ügyfeleik jobb kiszolgálásában.

A hír nem volt szenzációs, de azok számára, akik odafigyeltek rá azt jelezte, hogy a BlackRock egy újabb komoly lépést tett a kriptoszektor irányába.

A BlackRock kitárja kapuit

2022. augusztusában a BlackRock egy merész lépést tett, jelezve, hogy a kapuk megnyíltak. A szalagcímek ekkor így szóltak: “A BlackRock a Coinbase-szel együttműködve terjeszkedik a kriptoszektorban” és “A Coinbase-t választotta a BlackRock“.

A BlackRock kriptovaluták iránti elkötelezettsége többé nem volt kérdéses. A világ legnagyobb vagyonkezelője teljes mellszélességgel megérkezett.

Mit tesz tehát most a BlackRock?

“A BlackRock Bitcoin-t ad a globális allokációs alapjához”. A befektetők a BlackRock alapján keresztül Bitcoin kitettséget szerezhetnek. Az alapban kezelt eszközök értéke jelenleg 15 billió dollár.

Mindannyian tanulhatunk a BlackRocktól.

Lassan tesztelték a szektort, először csak a lábukat mártották meg benne, és közben fokozatosan megismerték a piacot, ahová be akartak lépni. Az egyéni befektetőknek is pontosan így kellene megközelíteniük a Bitcoint – és minden más piacot.

A BlackRock története nem egy tipikus hős útja. Csendes és kiszámított – jól álcázott, mégis nagyon is tudatos és fontos.

A BlackRock azt tervezi, hogy uralja fogni a kriptoszektor. Talán már most is ezt teszik.