A SEC elutasította a VanEck bitcoin ETF-ét, ami közvetlenül követte volna a BTC árfolyamát

Ennyit a spot bitcoin ETF-ről. Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet pénteken elutasította a VanEck befektetési társaság által kezdeményezett bitcoin ETF beadványát. Bár nagy csinnadratta közepette múlt hónapban elindult a határidős kereskedésen alapuló bitcoin ETF az Egyesült Államokban is, úgy tűnik a spot bitcoin ETF-re még várni kell.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, a SEC pénteken bejelentette, hogy elutasította a VanEck ETF beadványát, azaz az azonnali piaci árfolyamokat követő tőzsdén kereskedett bitcoin alapot.

A kérelmet még márciusban nyújtotta be a Cboe BZX Exchange, amely kapcsán a döntést a szabályozó hatóság több alkalommal is elhalasztotta. A SEC szerint a Cboe nem tett eleget annak bizonyítására, hogy képes megakadályozni a csalárd kereskedést a befektetők védelme érdekében.

Ez az indoklás összhangban van a SEC korábbi spot bitcoin ETF-et érintő elutasításaival. A vállalatok, köztük a VanEck és a Cboe, már majdnem 10 éve versengenek az első amerikai bitcoin ETF elfogadásáért. A SEC azonban a szabályozás hiányával, valamint a bitcoinnal kapcsolatos csalások és manipulációk lehetőségével kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva utasította el eddig mindig a beadványokat.

Számos más hasonló bitcoin ETF beadvány várja a döntéseket

Az elutasítás hetekkel azután történt, hogy a SEC zöld utat adott az első határidős alapú bitcoin ETF-nek. A ProShares Bitcoin Strategy ETF, amely október 19-én kezdte meg a kereskedést, és az első napon 4%-ot emelkedett, valamint a Valkyrie Bitcoin Strategy ETF, amely szintén októberben kezdte meg a kereskedést – mind a határidős piac árfolyamát követi.

A VanEcknek is van egy bitcoin határidős ETF-je október 23-a óta, de még nem kezdte meg a kereskedést.

Sok befektető úgy gondolja, hogy ezek a határidős alapú termékek nem olyan kedvezőek, mint a bitcoint közvetlenül követő ETF-ek, de vannak, akik fontos lépcsőfokként tekintenek rá az úton. Ez azonban úgy tűnik egyelőre, hogy egy nagyon hosszú út lehet.

Idén rohamosan jelentkeztek határidős alapú ETF-ek, röviddel azután, hogy a SEC elnöke, Gary Gensler egyértelművé tette, hogy nyitottabb lesz a határidős alapú termékekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük