A blokklánc az új internet, állítja a milliárdos Mark Cuban

A milliárdos Mark Cuban szerint hamarosan a blokklánc hatalmasat fog robbanni, és óriási népszerűséggel fog bírni. Állítása mellett azonban, miszerint a kriptovalutákat nem fogják a jövőben pénznemként elfogadni, továbbra is kitart. Okosszerződés, Ethereum, Bitcoin… Lássuk, mi járhat a kriptokritikus vállalkozó fejében.

Mark Cuban már hosszú idő óta kriptorajongó, és többször is megerősítette, hogy szerinte a bitcoin és a mögöttes blokklánc technológia a kulcs a jövőhöz. Most pedig, a „The Defiant” podcastban előszeretettel beszélt álláspontjáról, a DeFi iránti rajongásáról, valamint arról, miért nem látja a Bitcoin fizetőeszközként való használatát a mindennapokban.

A mai napig úgy gondolom, hogy a Bitcoin nem fog valódi fizetőeszközzé válni. Az elmúlt idők alatt ugyanis az emberek felismerték, hogy ez mindössze egy értéktároló eszköz” – nyilatkozta. Ha viszont a Bitcoin csak egy értékmegőrző eszköz, vajon melyik digitális valuta lesz a fizetőeszközök királya? 

Cuban, avagy a modern Nostradamus

Cuban már rendkívül sokszor utalt a blokklánc technológiára úgy mint, a jövő eszközére. Véleménye szerint az államok kedvük szerint hozhatnak létre saját digitális valutákat, mivel azok használata valóban sokkal gazdaságosabb.

Mivel pedig „a pénznyomatással folyamatosan csökken a pénz értéke, valamint tömérdek költséggel és butasággal jár az, ahogy kezeljük a dolgokat”, a vállalkozó szerint a fiat pénz egyszerűen „fenntarthatatlan”, és nem lepődne meg azon sem, ha hirtelen az egész rendszer „összeomlana.” A kormányok pedig minél jobban belefolynak a digitális valuták világába, annál könnyebben fogják eladni aranytartalékaikat, hogy Bitcoinba vagy Ethereumba fektessék azokat.

Szó mi szó, a vállalkozó blokklánc iránti elkötelezettsége és a technológiáról szóló jóslata valóban nem butaság, viszont mindez továbbra is bizalmon alapszik. A bitcoinhívők pedig „jogosan bíznak az algoritmikus szűkösségben – ami teljesen rendjén való.” Azt azonban illik megjegyezni, hogy nem szabad elhanyagolni az „áramdíj és az elérhetőség kérdését, valamint az 51%-os támadás fennálló veszélyét sem.” Azoknak pedig akik nem tudják, az „51%” a blokklánc esetében a lánc eltérítéséhez szükséges számítási teljesítmény arányára utal. Ugyan elviekben 51 százalékos támadás minden blokklánc ellen megvalósítható, a gyakorlatban bizonyos kriptopénzek esetében könnyebb, mások esetében szinte lehetetlen kivitelezni. Tehát a lehetőség adott, és pontosan ezért int Cuban óvatosságra.

Az okosszerződés, avagy a nagy bumm

Hogy miért a blokklánc lehet az új internet? Nos, a blokklánchoz hasonlóan, az internetnek is szembe kellett néznie néhány korlátozással, mielőtt még betört volna mindennapjainkba. A blokklánc esetében Cuban az úgynevezett okosszerződést tekinti a legnagyobb fordulópontnak.

Az okosszerződés pedig nem más, mint egy előre programozott szerződés, mely által a tranzakciók automatikusan megtörténnek. A blokklánc alapú rendszer pedig lehetővé teszi azt, hogy bárki közvetlenül kapcsolatba lépjen egy másik féllel. A lehetőség pedig rendkívül előnyös, mivel jelentősen csökkenti a tranzakciós díjakat is. Az Ethereum blokklánc pedig az egyik legnépszerűbb platform az okos szerződések létrehozására, és éppen ezért Cuban szerint „az Ethereum sokkal közkedveltebb, mint a Bitcoin.”

Az okosszerződések tehát a könnyed átjárhatósággal és transzparenciával a már közismert pénzügyi szolgáltatásokkal járó problémákat teljességgel kiküszöbölik.

Az okosszerződések valódiak, és pontosan az internet fénykorára emlékeztetnek. Egyszerű HTML és JavaScript használatával képesek üzleteket lebonyolítani, és hamarosan súrlódásmentes banki tevékenységgé válnak. Arról meg nem is beszélve, hogy pillanatok alatt kölcsönhöz juthatunk általuk. Pontosan ezért szúrja a bankszektor szemét” – nyilatkozta Cuban. 

Mark Cuban véleménye pedig egyáltalán nem okozhat meglepetést, főleg azok számára, akik mindezidáig végig kísérték a milliárdos kriptók iránt növekvő érdeklődését. Ha pedig valaki lemaradt volna róla, nemrégiben például azt nyilatkozta, hogy a DeFi igazságosabban bánt felhasználóival, mint a Robinhood kereskedőplatform. Továbbá a WallStreetBets fórumán elmondta, hogy szerinte a DeFi a következő tíz évben hatalmasat fog aratni. Szó mi szó, a milliárdos valóban rajong a blokkláncért, de ez már talán nem is meglepő a mai világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.