A brit hatóságok lefoglalták a Silk Road feltámasztójának teljes Bitcoin vagyonát

A Silk Road platform felélesztője és 2.0-ás verziójának megálmodója, Thomas White kénytelen volt búcsút mondani féltve őrzött Bitcoinjainak, ugyanis azokat a brit hatósági szervek elkobozták tőle. Bitcoinba fektetett vagyona a jelentések szerint elérte a 667 000 dollárt, amelyről úgy tűnik végleg le kell majd mondania.

Tudniillik, a Silk Road egy 2011 és 2013 között működő online feketepiac volt a Dark Weben. A felületen többek között különféle kábítószerek, lőfegyverek és egyéb illegális cikkek cseréltek gazdát a felhasználók között. A platform érdekessége abban rejlett, hogy egyedül Bitcoinnal lehetett fizetni a termékekért. Az oldal alapítóját, Ross Ulbricht-et, annak lefoglalásával egyidejűleg tartóztatták le és ítéltek életfogytiglanra.

Letartóztatása óta, vagyis közel 8 éve, ez év júniusában nyilatkozott először a médiának s egyúttal üzent a BTC-közösségnek is. Elmondása szerint túl fiatal és türelmetlen volt, így ez is okozta végül a vesztét. Terve a szabadság, a magánélet és az egyenlőség elősegítése lett volna, azonban a dolgok egészen más irányt vettek. Rövid út vezetett számára az emberi jogok protezsálásától a törvénybe ütköző árucikkek kereskedelmének lebonyolításához.

Ámde mentségére szóljon, hogy miután zár alá vették az illegálisan funkcionáló piacteret, adminisztrátorok egy csoportja elindította annak nyomán a Silk Road 2.0-át. Ezen rendszergazdák közé tartozott Thomas White is, aki az oldal üzemeltetése mellett még drogkereskedelemmel is foglalatoskodott. Ezenkívül a számlájára írható a pénzmosással kapcsolatos ügyletekben való részvétel és a gyermekpornográfia is. White minden vádpontban bűnösnek vallotta magát a bíróságon.

A konfiskált Bitcoinjait az adminként betöltött szolgáltatásaiért kapta, viszont ezek mára már az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének tulajdonában vannak. A konkrét összeg, amelyet White a törvénytelen bizniszei során összegyűjtött jelenleg nem ismert, azonban a törvényszék megállapításai szerint ez az érték elérheti akár a 2 millió dollárt is.

Silk Road

Nagy mérföldkő volt a Bitcoin történelmében a Silk Road

Nem Thomas White esete volt az első, amely során BTC-t koboztak el a Silk Road-dal összefüggésbe hozható személyektől. Tavaly novemberben összesen 69 370 Bitcoint sikerült megkaparintania a hatóságoknak. Jelenleg még nem tudni, hogy mit szándékoznak a brit szervek tenni a rendelkezésükre álló kriptókkal. Ugyanakkor a hasonló körülmények között lefoglalt Bitcoinokat az amerikai Szövetségi Igazságügyi Minisztérium nemes egyszerűséggel elárverezte.

A Silk Road fontos fordulópontnak számít a Bitcoin történetében, ugyanis ez volt a legelső platform, amely elsődleges fizetési eszközként rendszerezte azt. Ezáltal pedig a mainstream számára is ismertté vált, a többi pedig már történelem.

Forrás: cryptobriefing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük