A BTC bányászati nehézség közelít minden idők csúcsához

A Bitcoin árfolyama a hétfői napon megdöntötte minden idők csúcsát. Volt olyan időpont, amikor több mint 19 700 dollárt is ért. Ugyanakkor az elmúlt egy hét alatt többször is 17 000 dollár alá esett vissza, mivel a bányászati nehézség is erősen növekedett.

A Glassnode on-chain elemzési szolgáltató szerint a Bitcoin (BTC) bányászati nehézsége a hétfői napon 8,9%-kal nőtt, így a mutató a múlt hónapban beállított minden idők legmagasabb értékénél csupán 5%-kal alacsonyabb.

A bányászati nehézség növekedése jelentette a bikaciklusok kezdetét 2013-ban és 2016-ban is. Bár az még várat magára, hogy kiderüljön, hogy a coin mostani ralija milyen hosszú ideig marad meg. A Bitcoin ára a múlt héten 11%-kal esett vissza, mivel sok bálna átmozgatta állományának egy részét a tőzsdékre. Jelenlegi árfolyama kb. 19 200 dollár.

A nagyobb bányászati nehézség a felhasználói díjak és a blokk létrehozásához szükséges idők emelkedését jelentik, amellett, hogy növeli a Bitcoin mempool-jában a kibányászatlan tranzakciók számát. Az Earn.com becslései szerint az optimális BTC tranzakciós díj jelenleg 14 272 satoshi, azaz nagyjából 2,60 USD.

Az Ethereum (ETH) blokklánc szintén rekordcsúcsot ért el az utóbbi időben. A Glassnode beszámolója szerint a hálózat bányászati nehézsége kétéves csúcson volt pénteken, miután a token ára november 23-án több mint 600 dollárról három nap alatt 513 dollárra esett vissza.

A hálózat hashrátája az októberi minden idők legmagasabb értékének elérése után zuhant, követve a bányászati nehézséget. A hashráta egy mutató arra vonatkozóan, hogy mekkora számítási teljesítményt fordítanak a Bitcoin tranzakciók validálására. A Blockchain.com adatai azt mutatják, hogy a mutató október 17. és november 2. között több mint 27%-kal esett vissza, 146,5 EH/s-ról 106,6 EH/s-ra. A BTC.com szerint a Bitcoin hashrátája jelenleg 128,15 EH/s.

A közzététel időpontjában a Bitcoin ára jócskán 19200 dollár felett jár, ami az elmúlt 24 órában 7,37%-os emelkedést jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.