A Cardano ütemterve végleges: 2025-ben indul a Voltaire

A sokszor sokak által az Ethereum vetélytársának nevezett Cardano egy harmadik generációsnak nevezett kriptovaluta. Hiszen elviekben fejlesztésénél cél volt az, hogy a korábbi generációs valuták gyermekbetegségeit kijavítsák. A Cardano több rétegből álló platform, ahol a Cardano token, az ADA tranzakciók végrehajtását nem befolyásolja az aktivitás volumene. Ez pedig ugyebár azt jelenti, hogy az Ethereum jelenlegi problémái nem jelentkeznének a Cardano esetén. Természetesen a 2017-es induláskor minden terv és álom nem valósult meg, a fejlesztők 5 fázisban fogják majd megvalósítani ezeket.

A Cardano ütemterve 2025-ben fejeződik be

Az első fázis volt a Byron, amelyben a coinok váltak elérhetővé. Ezután jött a Shelley-fázis, ami a proof-of-stake algoritmust vezette be. Ez a két szakasz már befejeződött, most vagyunk a harmadik, Gougen fázisban, ahol az okosszerződések, dAppok számára alakítják ki a megfelelő környezetet. Ezután jön majd a Basho, ami oldalláncokkal fogja majd biztosítani a skálázhatóságot. Végül pedig a Voltaire, ahol a rendszer fejlesztések finanszírozása és eldöntése a felhasználók kezébe kerül. És most véglegesítették az ütemtervet is ezekre a fázisokra. A Cardano mögött álló fejlesztői csapat, az IOHK vezetője, Charles Hoskinson bemutatta nemrég a pontos dátumokat. Eszerint az öt fázist 2025-ben fogják végleg befejezni.

Rövidtávon a következő nagy állomás az Alonzo nevet viselő hardfork április végén. Illetve hamarosan új Cardano-platformon alapuló dAppokat is létre fognak hozni és be fognak mutatni. A tervek szerint 2025 végén pedig az utolsó nagy frissítés is elmegy élesben és ekkor lép majd a Cardano ütemterve a Voltaire fázisba. Innentől kezdve lesz igazán decentralizált a rendszer, amely akár ezer tranzakciót is képes lesz másodpercenként kezelni. Érdekesség volt még az IOHK nemrégiben adott frissítésével kapcsolatban, hogy a Scantrust cégével együttműködésben új megoldást vezetnek be a hamisítás elleni küzdelemben és az ellátási láncok nyomonkövetésére. A Scantrust egy olyan platform, amely jelenleg is úgy 168 országban biztosít márkavédelmi célokból digitalizálási megoldásokat. A Cardanoval együttműködésben a Scantrust felhasználhatja a blokklánc sebességét és alacsony tranzakciós költségét, hogy megoldásait tovább tudja fejleszteni. Állítólag már egyébként ez a megoldás működik is és az első “proof of concept” egy bortermelővel sikeresen élesbe is ment.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.