Egyre erősödik a csata az Ethereum és a Cardano blokkláncok között

Egyre több decentralizált alkalmazás (dApp) és kriptovalutaprojekt dönt arról, hogy az Ethereumról a Cardano blokkláncra költözik át. Mai cikkünkben meg fogunk nézni néhány olyan projektet, amelyek már fontolóra vették, vagy akár már meg is hozták a döntést, hogy a Charles Hoskinson által alapított blokkláncot kezdjék használni teljesítményük javítása érdekében.

A Mary hard fork

Március 1-jén került bevezetésre a Mary hard fork, amely a natív tokenek funkcionalitását adta hozzá a Cardano blokklánchoz. Ez az új funkció hasonlít az Ethereum ERC-20 tokenjeire, de vannak kulcsfontosságú különbségek. Ezek közül az egyik az, hogy az ERC-20 tokenek létrehozásához okos szerződésre van szükség, míg a Cardano natív tokenjei nélkülük is kiadhatók, lehetővé téve a megfizethetőbb, biztonságos, könnyű és egységes folyamatot.

NFT-k

A fent említett frissítés lehetővé tette a Cardano első NFT-jének is a megjelenését. Most bemutatunk két olyan projektet, amelyek nem helyettesíthető tokeneket készítenek ezen a blokkláncon: a CardanoKidz és a SpaceBudz. Ezek NFT-jeit ugyanolyan összegben bocsátották már ki, mint az Ethereum blokkláncon még 2017 júniusában vert 10 ezer CryptoPunks egységet, amelyekkel ma hihetetlen drágán kereskednek. A legutóbbi ilyen NFT értékesítésre pont pár hete került sor az OpenSea platformon, a CryptoPunk #3100-at 4200 ETH-ért (a cikk írásakor 8 137 921 dollárért) adták el. A Cardano NFT-jeinek sem kell azonban szégyenkezni, a SpaceBudz egy-egy darabját szintén jelentős summákért adták el: a SpaceBud #8963-t 35 000 ADA-ért (a cikk írásakor 41 650 USD-ért) értékesítették.

Mivel azonban a Cardanónak még nincsenek okos szerződései, amelyek szükségesek az OpenSea-hez hasonló NFT marketplace létrehozásához, jelenleg ezekkel a SpaceBudz-okkal a projekt hivatalos Discord szerverén kereskednek, letéti szolgáltatást futtató moderátorokkal.

Fontos megemlíteni, hogy az Ethereum-alapú NFT-ket sokat kritizálják a nagyon magas gas díjak miatt. Emellett az ilyen tokenek verésének és tranzakciójának hihetetlen magas elektromos áram költségei vannak. Ennek oka, hogy az Ethereum továbbra is az energiaigényes Proof of Work konszenzusos mechanizmust használja, amely számos fejlesztőt és művészt arra késztet, hogy más blokkláncokat vegyenek fontolóra projektjeik és gyűjthető eszközeik számára. Ezek egyike a Cardano, amely a Proof of Stake-et használja.

Decentralizáció (d = 0)

A Cardano a legújabb mérföldkövet március 31-én érte el, amikor a d paraméter elérte a nullát. Ezt a paramétert a kezdetekben 1-re állították, amikor a Shelley frissítést még 2020 júliusában megvalósították. Ez azt jelentette, hogy a Cardano blokklánc összes blokkját az IOHK egyesített node-ok hálózata állította elő.

E paraméter fokozatos csökkentése lehetővé tette, hogy a blokkokat egyre nagyobb ütemben állítsa elő a Stake Pool Operators (SPO) hálózata, és amikor a paraméter elérte a 0 értéket, a Cardano blokklánc az SPO-k decentralizált hálózatának kezébe került. Egyesek szerint technikailag a Cardano blokklánc az egyik leginkább decentralizált hálózat a kriptotérben.

Cardano blokklánc

Melyek az Ethereumról a Cardanóra migráló fő projektek

A fent említett funkciók csak a jéghegy csúcsát jelentik, ami sok fejlesztőt arra sarkallt, hogy kezdje komolyan venni a Cardanót. Ugyanakkor még mindig hiányzik egy nagy mérföldkő: az okos szerződések. A Cardano Goguen-korszaka a 3. fázissal zárul, amely egy másik hard fork-ot fog magában foglalni: az Alonzót. A legutóbbi Cardano360 virtuális eseményen során Charles Hoskinson felvázolta az Alonzo ütemtervét.

A tesztnet május és június között indul, míg a HFC (Hard Fork Combinator) esemény valamikor július és augusztus között fog megvalósulni. Ekkor lesz végül hozzáadva az okos szerződéses funkció a mainnet-hez. A frissítés után az okos szerződésekre lelkesen várakozó projektek elindulhatnak a Cardanón. Az Ethereum blokkláncon a magas gas díjjal küzdőknek pedig lehetőségük lesz az ERC-20 Converter használatával könnyedén áttérni Cardanóra. Most nézzünk meg két ilyen projektet, akik már be is jelentették a költözést.

SingularityNET (AGI)

Az egyik legelső projekt, amely bejelentette a költözés szándékát a Cardano blokklánc használatának megkezdésére, a SingularityNET volt. Ez a Dr. Ben Goertzel által létrehozott decentralizált mesterséges intelligencia (AI) megoldás megkezdte Cardano felé történő áttérésének második szakaszát. A projekt még 2020 október elején jelentette be, hogy elhagyja az Ethereumot.

A legutóbbi Cardano360 eseményenDr. Ben Goertzel beszélgetett Dr. Mihaela Ulieruval az IOHK-tól, és elmondta, hogy a partnerség fantasztikus, és nagyszerű szinergia van a SingularityNET és az IOHK csapatai között. Beszélt a SingularityNET fejlesztésének második szakaszáról is, amely az AGI tokenek verését is magába foglalja a Cardanón. Ezeket a tokeneket a fejlett AI-technológia fejlesztésének ösztönzésére fogják használni a Cardano hálózaton.

Celsius Network (CEL)

A Celsius egy vagyonkezelési platform, amely több mint 10 milliárd dollár értékű eszközzel büszkélkedhet. A platform lehetővé teszi a hitelfelvételt és a kriptovaluta betétek kamatoztatását is.

Habár még nincs nincs hivatalos bejelentés az Ethereumról Cardano felé történő áttérésre Celsius részéről, de volt néhány jel, amelyek erre utaltak.

Az egyik a Celsius vezérigazgatója, Alex Mashinsky és a Cardano alapítója, Charles Hoskinson közötti beszélgetés volt. A tárgyalás során Alex arról beszélt, hogy a Celsiusnak olcsóbb és skálázhatóbb megoldásra van szüksége, mivel az Ethereum magas gas díjai egyre elviselhetetlenebbé válnak. Charles megemlítette az ERC-20 Convertert, és felajánlotta Alexnek egy csapat felállítását annak érdekében, hogy a Celsiust egy Cardano tesztnet-re kapcsolják, és teszteljék, hogyan teljesít a megoldás a Cardano blokkláncon.

A másik jel Camila Churcher, a Celsius Network üzletfejlesztési vezetőjének jelenléte volt a Cardano360 show februári rendezvényén. A Celsius bemutatása után Camila azt mondta:

A DeFi-n lévő Ethereum körül tapasztalt problémák túlnyomórészt a díjakból származtak, és ez kevésbé gazdaságossá tette az emberek számára a részvételt. Úgy gondolom, hogy a Cardano a Proof of Stake modelljével képes lenne segíteni ezen díjak csökkentésében, és sokkal hatékonyabb és olcsóbb lenne a működtetés. Ezért szeretnénk felfedezni ezeket az új lehetőségeket, és megvizsgálni, hogy a Cardano hogyan tudna segíteni rajtunk.

Ezen az eseményen azt is bejelentették, hogy a Celsius hamarosan belistázza az ADA kriptovalutát is platformján.

Ha érdekel, hogy mely projekten futnak már a fentieken kívül a Cardano blokkláncon, érdemes böngészned az IOHK hivatalos Twitter oldalát.